Članak

IZBORNE ZLOUPOTREBE

Posmatračka misija: Rezultati izbora u Beogradu ne odražavaju volju građana

Posmatračka misija CRTA ocjenjuje da rezultati beogradskih izbora ne odražavaju slobodnu volju birača koji u njemu žive, zbog obima i vrste izbornih zloupotreba tokom jučerašnjeg glasanja.

(Patria) - Posmatračka misija CRTA ocjenjuje da rezultati beogradskih izbora ne odražavaju slobodnu volju birača koji u njemu žive, zbog obima i vrste izbornih zloupotreba tokom jučerašnjeg glasanja.

Programski direktor CRTA-e Raša Nedeljkov kaže da izražavaju veliku zabrinutost u odnosu na kvalitet parlamentarnih izbora, uz ocjenu da su drastična kršenja prava birača, zakona i institucija eskalirala na izborni dan.

- Na pet procenata biračkih mjesta za parlamentarne izbore i na čak devet procenata biračkih mjesta za beogradske izbore zabilježene su nepravilnosti koje su neposredno kompromitovale izborne rezultate na tim biračkim mjestima - istakao je Nedeljkov.

Napominje da je u popodnevnim i večernjim satima izbornog dana postojao "jasan trend izrazitog rasta broja slučajeva unaprijed popunjenih glasačkih listića i nezakonitog prisustva trećih lica na tim biračkim mjestima, naročito u Beogradu".

- Također, u Beogradu se do kraja dana utrostručio broj biračkih mjesta na kojima su zabilježeni slučajevi da se neko potpisao u birački spisak umjesto birača u poređenju sa prvom polovinom dana - naglasio je Nedeljkov.

Biračka mjesta su, dodaje, zatvorena u okolnostima zabrinjavajućeg porasta broja slučajeva vođenja paralelne evidencije unutar i izvan biračkog mjesta, organizovanog dovođenja birača, sumnjivog kruženja automobila oko biračkog mjesta.

- Pod ovakvim uslovima, legitimitet svakih narednih lokalnih izbora bit će pod istom sumnjom ukoliko se institucije ne angažuju u cilju utvrđivanja istine i odgovornosti za kršenje i izigravanje zakona i urušavanja legitimiteta izbora - govori Nedeljkov.

Mediji su jučer zabilježili brojne autobuse koji su dovozili ljude iz bh. entiteta Rs. Neki od njih su, ne znajući da razgovaraju s novinarima, rekli da su došli da glasaju. Na pitanje zbog čega građansku dužnost ne obave u mjestu prebivališta, nisu znali da odgovore.

Preporuke CRTA-e vlastima u Srbiji su da tužilaštvo nepristrasno ispita navode o krivičnim djelima u izborima i izbornoj kampanji, kao i da se izmijeni Zakon o lokalnim izborima tako da se pravo glasanja na lokalnim izborima stiče tek sticanjem prebivališta građana u trajanju od šest mjeseci.

Prema riječima Raše Nedeljkova, neophodno je učiniti birački spisak transparentnijim, tako što bi se objavili podaci o broju birača po domaćinstvima, prenosi RSE.

CRTA je preporučila i da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sprovede nezavisnu reviziju biračkog spiska u skladu s preporukama misije ODIHR i međunarodnim standardima, kao i da se javnim bilježnicima povjeri isključiva nadležnost za ovjeru potpisa podrške birača u procesu kandidovanja.

#Beograd #izbori #srbija #Region