Članak

SUD BiH

Dodikova odbrana traži odgađanje ročišta 20. decembra: Insistiramo da se suđenje prebaci u Banja Luku

(Patria) - Odbrana predsjednika Republike srpske Milorada Dodika podnijela je prijedlog za odlaganje ročišta zakazanog za 20. decembar na Sudu BiH jer nije riješen drugi zahtjev za premještanje postupka iz Sarajeva u Banjaluku, rekao je za RTRS Goran Bubić, advokat Milorada Dodika.

On je kazao da su poziv za ročište 20. decembra dobili 14. decembra.

"Ovaj naš drugi zahtjev bi trebao da se riješi meritorno, a ne da se odbaci kao prethodni. Mi smo na prošlom odloženom ročištu razmatrali potencijalne termine, ali nijedan termin tada nije određen. Pozivanje četiri ili pet dana, od čega su dva neradna, nije uobičajeno", kazao je Bubić.

Bubić očekuje da Sud postupi po zakonu i odobri premještanje suđenja u Banjaluku jer je krivično djelo izvršeno u Banja Luci, te da su i optuženi i svjedoci iz Banja Luke.

"Odbrana ne odugovlači proces, već samo vrši svoj posao. Naša je dužnost da ukažemo na stvari koje utječu na zakonitost postupka. Zahtjev za premještanje suđenja iz Sarajeva u Banja Luku nije kreiran s ciljem odugovlačenja. Sve izjave predsjednika Rs o Sudu BiH, koje su nama sada razlog za traženje premještanja, jer je razumno zaključiti da je u Sudu BiH stvorena jedna osvetnička atmosfera koja može utjecati na zakonitost procesa", kazao je Bubić.

On je rekao da bi Sud, s obzirom na argumente koji objektivno postoje i koje će odbrana predočiti na suđenju, trebalo da donese oslobađajuću presudu.

#GoranBubić #MiloradDodik #optužnica #suđenje #BiH