Članak

NEMA USLOVA ZA RAD

Svjetska zdravstvena organizacija: Bolnica u Al Shifi u Pojasu Gaze je klaonica

​(Patria) - Bolnica Al Shifa u Gazi pruža samo osnovnu stabilizaciju rane, nema krvi za transfuziju i gotovo da nema osoblja koje bi brinulo o stalnom protoku pacijenata, objavila je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), javio je Reuters.

Nakon posjete UN-a radi isporuke lijekova i hirurških potrepština, tim je opisao odjel hitne pomoći u glavnoj zdravstvenoj ustanovi enklave kao da liči na „klaonicu“. SZO je saopštila da ima na stotine ranjenih pacijenata, od kojih su novi pristizali iz minuta u minut, a povrede su bile zašivane na podu i skoro da nije bilo moguće zbrinjavanje rana.

Samo četiri bolnice od 24 koje su radile u sjevernoj Gazi prije početka rata s Izraelom pružale su čak i djelimičnu uslugu, a tri od njih jedva da funkcionišu, saopštila je SZO. SZO je saopštila da hitno prikuplja informacije u bolnici Kamal Adwan, gdje su vlasti u Gazi rekle da su izraelske snage ove sedmice upotrijebile buldožer da probiju perimetar mjesta za koje je Izrael rekao da su ga koristili borci Hamasa. Hamas negira korištenje Kamal Adwan ili drugih
bolnica za vojne aktivnosti.

Izrael je rekao da je Hamas koristio i Al Shifu. Vjeruje se da će desetine hiljada Palestinaca ostati na sjeveru Gaze, nakon što su izraelske snage potisnule većinu stanovništva na jug tokom prvih dana kampanje bombardovanja i kopnenog rata koji je počeo nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Zdravstvene vlasti Gaze pod vladom Hamasa kažu da je više od 50.000 Palestinaca povrijeđeno tokom izraelske operacije, a 19.000 ubijeno. Gaza je dom za 2,3 miliona ljudi, od kojih je većina raseljena iz svojih domova zbog ofanzive.

SZO je saopštila da „desetine hiljada“ raseljenih ljudi koriste bolnicu Al Shifa za sklonište, opisujući ozbiljne nestašice sigurne vode i hrane.

#Svijet #Gaza #SvjetskaZdravstvenaOrganizacija