Članak

NE STAJU

Netanyahu: Izrael će nastaviti da se bori do kraja u ratu protiv Hamasa

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da će Izrael „nastaviti da se bori do kraja“ u ratu između Izraela i Hamasa, javio je AP.

Netanyahu je također izjavio da će Izrael „postići sve naše ciljeve“, uključujući oslobađanje talaca uzetih 7. oktobra.

Izrael je nastavio svoju ofanzivu na Gazu u nedjelju nakon niza pucnjava, uključujući tri taoca koji su bili bez majice i mahali bijelom zastavom, što je dovelo do pitanja o njegovom ponašanju u desetosedmičnom ratu koji je donio smrt i razaranja bez presedana.

Gaza je ostala u zamračenju u komunikacijama četvrti dan zaredom, najduži od nekoliko prekida tokom rata. Izrael bi mogao biti pod dodatnim pritiskom da smanji velike borbene operacije kada ga ove sedmice posjeti američki ministar odbrane Lloyd Austin. Washington je izrazio rastuću nelagodu zbog civilnih žrtava i masovnog raseljavanja 1,9 miliona Palestinaca, skoro 85 posto stanovništva Gaze, iako je pružio vitalnu vojnu i diplomatsku podršku svom bliskom savezniku.

Vazdušni i kopneni rat sravnio je ogromne dijelove sjeverne Gaze i odveo većinu stanovništva u južni dio opkoljene teritorije, gdje su mnogi smješteni u prepuna skloništa i šatorske kampove.

#BenjaminNetanyahu #izrael #Palestina #Svijet