Članak

KRATKI DOMET

Vojska Južne Koreje kaže da je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu

(Patria) - Sjeverna Koreja je u nedjelju ispalila balističku raketu kratkog dometa, saopštila je vojska Seula, a Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja upozorile da će svaki nuklearni napad dovesti do kraja režima Pjongjanga, javio je AFP.

„Naša vojska je u nedjelju oko 22:38 otkrila balističku raketu kratkog dometa lansiranu iz oblasti Pjongjanga prema Istočnom moru“, rekao je Združeni štab Seula. Raketa je letjela oko 570 kilometara prije nego što je pala u Istočno more, navodi se, dodajući da Seul, Washington i Tokio „blisko dijele informacije o sjevernokorejskom balističkom projektilu“.

Japansko ministarstvo odbrane je također saopštilo da je Sjeverna Koreja lansirala „ono što izgleda kao balistički projektil“.

Test je uslijedio kada su Seul i Washington upozorili Pjongjang da bi svaki nuklearni napad na Sjedinjene Države i Južnu Koreju rezultovao krajem sjevernokorejskog režima. Dva saveznika u petak su održala drugu sjednicu Nuklearne konsultativne grupe u Washingtonu, na kojoj su razgovarali o nuklearnom odvraćanju u slučaju sukoba sa Sjevernom Korejom.

Glasnogovornik ministarstva odbrane Sjeverne Koreje osudio je u nedjelju planove saveznika da prošire ključnu zajedničku vojnu vježbu sljedeće godine kako bi uključili vježbu nuklearne operacije i upozorio na „preventivnu i smrtonosnu protuakciju“.

„Ovo je otvorena deklaracija o nuklearnoj konfrontaciji kako bi se upotreba nuklearnog oružja protiv DNRK učinila svršenim činom“, navodi se u izjavi koju je prenijela agencija KCNA, koristeći službeni akronim za Sjevernu Koreju. „Svaki pokušaj neprijateljskih snaga da iskoriste oružane snage protiv DNRK suočiće se s preventivnom i smrtonosnom protivakcijom“, dodaje.

Američka indo-pacifička komanda je rekla da, iako lansiranje ne predstavlja prijetnju za
američku teritoriju ili saveznike Washingtona, naglašava „destabilizujući utjecaj programa ilegalnog naoružanja DNRK-a“. Američka predanost odbrani Republike Koreje i Japana ostaje čvrsta, dodaje se.

Sjeverna Koreja je prošle godine sebe proglasila „nepovratnom“ nuklearnom silom i više puta je ponavljala da nikada neće odustati od svog nuklearnog programa, koji smatra ključnim za svoj opstanak. Prošlog mjeseca Pjongjang je uspješno postavio vojni špijunski satelit u orbitu.

Od tada tvrdi da satelit već pruža fotografije glavnih američkih i južnokorejskih vojnih lokacija. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je mnoge rezolucije kojima se Sjeverna Koreja poziva da zaustavi nuklearne programe i programe balističkih projektila od kada je prvi put izvela nuklearni test 2006. godine.

#balističkaraketa #JužnaKoreja #SjevernaKoreja #Svijet