Članak

PROBLEMI ZA SVJETKU EKONOMIJU

Još dvije brodarske kompanije obustavile prolazak kroz Crveno more nakon napada Husa

Sve više problema u Crvenom moru

(Patria) - Još dvije velike brodarske kompanije, Mediterranean Shipping Company i CMA CGM, saopštile
su u subotu da obustavljaju prolaz kroz moreuz u Crvenom moru koji je ključan za globalnu trgovinu, nakon napada Husa u toj oblasti, javio je AFP.

Najava italijansko-švocarskog giganta MSC i francuskog CMA CGM uslijedila je nakon slične odluke u petak dvije najveće svjetske brodarske kompanije, Maersk i Hapag-Lloyd.

Najave su bile odgovor na napade Husa na brodove u blizini strateškog tjesnaca Bab al-Mandeb kako bi izvršili pritisak na Izrael zbog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Hiljade brodova svake godine prolaze kroz moreuz, smješten između Jemena, na jugozapadnom vrhu Arapskog poluostrva, i afričkog kontinenta. Tenzije su pojačale strahove da bi se sukob u Gazi mogao proširiti.

Brodovi koji pripadaju Izraelu ili idu u njegove luke „ostaće podložni gađanju dok agresija ne prestane, dok opsada Gaze ne bude ukinuta i humanitarna pomoć nastavi da pritiče“ u Gazu, rekao je glasnogovornik Husa Mohammed Abdul Salam na mreži X. Oman je sponzorisao razgovore „sa nizom međunarodnih strana“ u vezi s operacijama u Crvenom i Arapskom moru, dodao je.

Međunarodna brodarska komora osudila je u petak Huse za napade koji „ugrožavaju živote nevinih pomoraca i sigurnost trgovačkog brodarstva“. Incidenti su prekršili međunarodno pravo i države u regionu treba da rade na deeskalaciji situacije, navodi se u saopštenju.

Preusmjeravanje plovidbe za Aziju od Crvenog mora do južnoafričkog Rta dobre nade povećalo bi troškove i kašnjenja, primijetila je organizacija. Konsultantska kuća S&P Global procijenila je da bi to povećalo udaljenost između Roterdama u Nizozemskoj i Singapura za 40 posto.

#ArapskoMore #BabAlMandeb #BrodarskeKompanije #CMACGM #CrvenoMore #Gaza #Izrael #MSC #NapadHusa #Oman #svijet