Članak

REAKCIJA NA ZAHTJEV SINDIKATA

Samostalni sindikat policijskih službenika GP BiH:Protivimo se izmjenama Zakona o policijskim službenicima BiH, borit ćemo se

(Patria) - Na e-mail adrese medija u subotu navečer stigla je reakcija Samostalnog sindikata policijskih službenika Granične policije BiH koji je nedavno formiran u ovoj policijskoj agenciji.

U svojoj reakciji navode da se ovaj Sindikat oštro protivi zahtjevu o pomjeranju granice za penzionisanje koji je inicirao Sindikat GP BiH.

"U ovoj inicijativi, između ostalog, stoji da je veliki broj službenika koji ispunjavaju uslove za penziju po važećim zakonskim odredbama pomenutog Zakona u činu glavni inspektor, samostalni inspektor i stariji narednik. Naglašava se da će se ta mjesta teško popuniti redovnim procedurama činovanja. Usvajanjem traženih izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima BiH ponovo bi bili diskriminisani policijski službenici koji se nalaze u najnižem činu "policajac".

Naš sindikat smo i osnovali da bismo obezbijedili iste uslove za sve i spriječili diskriminaciju najvećeg dijela ove policijske agencije. Sindikat GP BiH, koji je inicijator izmjena i dopuna pomenutog  Zakona, u svojim redovima ima tri visokopozicionirana funkcionera GP BiH koji bi, prema važećem Zakonu, trebalo da budu penzionisana iduće godine.

Smatramo da je riječ o ličnom zahtjevu zarad ostvarivanja ličnih interesa i produžavanja
službovanja na pozicijama koje donose izuzetno visoke plate, ali i sve ostale benefite koje običan granični policajac nikada ne može da ostvari.

Ukoliko bi se usvajale izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima BiH mi tražimo da onda Zakon bude isti za sve. Selektivan pristup nećemo dopustiti, a koristićemo sve zakonski dopustive mehanizme kojima ćemo braniti svoje stavove.
Da bi javnost bolje razumjela naše probleme, napominjemo, prije svega, da obični granični policajci imaju brojne prekovremene sate koji im NIKADA nisu nadoknađeni, jer, kako godinama govori menadžment GP BiH para za to nema. Pitamo - kako onda ima novca za plate funkcionera koji bi ostali na svojim radnim mjestima?

Osim toga, ukoliko ostanu ovi kadrovi koji za sebe ističu da su nezamjenljivi, ne postoji šansa za napredovanje mlađih kadrova, tim prije, što Granična policija BiH ponovo raspisuje konkurs za prijem mlađih inspektora iz civilstva. To znači da obrazovani ljudi, granični policajci, koji uz to imaju i godine radnog iskustva i poznavanje rada na terenu nemaju ni teoretsku šansu da se pomjere s mjesta", navodi se u saopćenju.

Samostalni sindikat policijskih službenika Granične policije podsjeća da je u ovoj policijskoj agenciji veliki deficit upravo graničnih policajaca, onih koji na terenu čuvaju granice Bosne i Hercegovine.

"Mi ćemo zahtijevati od rukovodstva GP BiH da, ukoliko je prihvatio ovu inicijativu, još jednom razmisli, jer- mi nećemo odustati od naših zahtjeva. Želimo da GP BiH bude respektabilna policijska agencija, da skine sa sebe hipoteke koje ima, da svi zaposleni ostvaruju ista prava i  imaju iste mogućnosti. Ukoliko tako ne bude, Samostalni sindikat policijskih službenika Granične policije će imati svoj jasan stav i zastupati jednako interese svih zaposlenih, prvenstveno onih u najnižem činu "policajac" a kojima je to
očigledno i najpotrebnije", zaključuje se u saopćenju.

#Graničnapolicija #policijskislužbenici #Sindikat #BiH