Članak

IZNIO KRITIKE NA SUD BiH

Suđenje Dodiku i Lukiću 20. decembra, Nešiću smeta što je slava Svetog Nikole, a ne smeta kad se Bošnjaci hapse u ramazanu!

(Patria) - Na Sudu BiH za 20. decembar zakazano je suđenje Miloradu Dodiku i Milošu Lukić zbog krivičnog djela neprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je žalbu odbrane predsjednika Rs Milorada Dodika na odluku Suda BiH da odbiju premještanje procesa u nadležni sud u Banjaluku.

Zahtjev odbrane za premještanjem procesa prethodno je odbilo Vanraspravno vijeće, neposredno prije prvobitno zakazanog glavnog pretresa koje nije ni održano upravo zbog najavljen žalbe iako su optuženi došli na Sud BiH.

Milorad Dodik i Miloš Lukić optuženi su da su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprječava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić danas se oglasio povodom suđenja Dodiku, navodeći da Srbi ponižavaju jer je taj dan drugi dan Svetog Nikole. Pitao je kada se Bošnjacima sudilo na Bajram.

"Koga su pozivali u sud za vrijeme ramazana? Gdje je ta ažurnost svih ovih godina kada je trebalo suditi za nedjela učinjena nad Srbima? Sada ste se sjetili da budete vrijedni kada nema ni djela, ni krivice", istakao je Nešić.

Zaboravio je Nešić da su se za vrijeme Gorana Zubca, direktora SIPA-e hapsili Bošnjaci u dane ramazana bez naloga Tužilaštva BiH. Takav slučaj bio je sa državnim zastuonikom Šemsudinom Mehmedovićem koji je uhapšen 19. jula 2013. godine usred mjeseca ramazana. Protiv njega nikada nije podignuta optužnica za navodni ratni zločin. Narednog ramazana uhapšen je bivši bh. bokser Mensur Peljto kojem je sud izrekao oslobađajuću presudu.

#hapšenje #NenadNešić #Sud #suđenje #BiH