Članak

SIGURNOST

Pentagon naredio američkom nosaču aviona da ostane u Mediteranu u blizini Izraela

(Patria) - Ministar odbrane Lloyd Austin naredio je nosaču aviona USS Gerald R. Ford i još jednom ratnom brodu da ostanu u Sredozemnom moru još nekoliko sedmica kako bi zadržali prisustvo dva nosača u blizini Izraela dok se njegov rat s Hamasom nastavlja, rekli su američki zvaničnici.

To bi bio treći put da je Fordovo angažovanje produženo. SAD imaju dva nosača aviona u regionu, što je rijetkost posljednjih godina, javio je AP.

Više američkih zvaničnika potvrdilo je da su ove sedmice odobrena duža angažovanja za Ford i krstaricu USS Normandy pod uslovom anonimnosti jer još nisu objavljeni u javnosti. Ostali brodovi u Fordovoj udarnoj grupi već su imali produženi angažman.

Pentagon je pojačao svoje vojno prisustvo u regionu nakon Hamasovih napada 7. oktobra kako bi odvratio Iran od proširenja rata u regionalni sukob. U mjesecima nakon toga, militanti koje podržava Iran u Iraku i Siriji su izveli redovne napade raketama, dronovima i projektilima na tamošnja američke vojne instalacije.

Istovremeno, američki ratni brodovi u Crvenom moru presreli su nadolazeće projektile ispaljene prema Izraelu iz područja Jemena pod kontrolom Husa koje podržava Iran. Također su oborili dronove koji su krenuli prema brodovima i odgovorili na pozive za pomoć komercijalnih brodova koji su bili izloženi napadima u blizini uskog prolaza Bab el-Mandeb.

Od petka, u regionu se nalazi 19 američkih ratnih brodova, uključujući sedam u istočnom Mediteranu i još 12 od Crvenog mora, preko Arapskog mora do Perzijskog zaliva.

Odluka da se Ford, najnoviji mornarički nosač aviona, zadrži u regionu, dolazi nakon što je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant u četvrtak rekao da će biti potrebni mjeseci da se uništi Hamas, predviđajući dugotrajni rat.

Fordovih oko 5.000 mornara čekalo je odluku Pentagona da li će se vratiti kući za praznike. Brod je krenuo iz Norfolka u Virginiji početkom maja kako bi se rasporedio u američku evropsku komandu, a prema prvobitnom rasporedu trebao bi biti kući početkom novembra.

Prvobitni plan je bio da udarna grupa nosača aviona USS Dwight D. Eisenhower zamijeni Ford. Ali Sabrina Singh, na brifingu u Pentagonu 17. oktobra, rekla je da je Austin odlučio da produži upotrebu Forda i da i Eisenhower i Ford pokrivaju vode od južne Evrope do Bliskog istoka. Zvaničnici su rekli da je plan da se Ford tamo zadrži još nekoliko sedmica.

Eisenhower se nalazi u Omanskom zaljevu i patrolira na Bliskom istoku zajedno s USS
Philippine Sea, mornaričkom krstaricom. A tri ratna broda - USS Carney, USS Stethem i USS Mason, svi mornarički razarači - svakodnevno se kreću kroz Bab el-Mandeb kako bi pomogli u odvraćanju i odgovoru na napade Husa. Ostali brodovi koji su dio Fordove udarne grupe uključuju razarače USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney i USS Roosevelt.

SAD su redovno imale dva nosača aviona na Bliskom istoku tokom vrhunca ratova u Iraku i Afganistanu, ali posljednjih godina pokušavaju da svoju pažnju i pomorsku prisutnost usmjere na Pacifik.

#Izrael #nosač #SAD #Svijet