Članak

ODGOVOR PJONGJANGU

SAD i Južna Koreja će izraditi zajedničke smjernice za nuklearnu odbranu protiv prijetnje iz Sjeverne Koreje

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja planiraju izraditi zajedničke smjernice o strategiji nuklearne odbrane do sredine sljedeće godine i uspostaviti integrisani sistem za odvraćanje sjevernokorejskog nuklearnog oružja, objavila je novinska agencija Yonhap.


Washington i Seoul su odlučili da do sljedeće godine završe sveobuhvatne smjernice o tome kako zajedno obuzdati nuklearnu prijetnju Pjongjanga i odgovoriti na nju, izvijestio je Yonhap, citirajući Kim Tae-hyoa, zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost Južne Koreje koji je razgovarao s novinarima u Sjedinjenim Državama, prenosi Reuters.

Očekuje se da će smjernice uključiti metode razmjene osjetljivih informacija u vezi s nuklearnim oružjem Sjeverne Koreje, proces konsultacija u slučaju nuklearne krize i kanale komunikacije u realnom vremenu između čelnika dviju zemalja, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će SAD i Južna Koreja također uključiti vježbe nuklearnih operacija u zajedničke vojne vježbe sljedeće godine, izvjestio je Yonhap.

Sjeverna Koreja bi ovog mjeseca mogla testirati interkontinentalnu balističku raketu, koja predstavlja nuklearnu prijetnju bez obzira na njen domet jer može nositi nuklearnu bojevu glavu, rekao je Kim u petak.

Sjeverna Koreja je razvila i testirala niz balističkih raketa koje mogu doseći ciljeve u Južnoj Koreji, Japanu i kopnu SAD-a.

#JužnaKoreja #SAD #SjevernaKoreja #Svijet