Članak

'BELVEDERE'

Tužan prizor: Jedan od najpoznatijih hotela na svijetu trajno je zatvoren

Ovaj hotel često je nazivan i glečerskom hotelom jer se doslovice s njegovog prilaza moglo ugaziti na glečer Rhone.

(Patria) - Na jednoj od slikovitih serpentina koje se uspinju prema Furkapassu, alpskom prevoju u južnoj Švicarskoj, na nadmorskoj visini od 2.300 metara uglavio se jedan od nekada najpoznatijih švicarskih hotela - Belvédère.

Ovaj hotel često je nazivan i glečerskom hotelom jer se doslovice s njegovog prilaza moglo ugaziti na glečer Rhone.

Cesta preko Furkapassa jedna je najprepoznatljivijih i najuzbudljivijih švicarskih planinskih cesta. Nalazi se blizu švicarsko-italijanske granice, na otprilike pola puta između Milana i Züricha.

Cesta i hotel čak su imali epizodnu ulogu u filmu "Goldfinger" o Jamesu Bondu iz 1964. godine, kada su tuda "jurili" kultni Aston Martin DB5 i Ford Mustang, a jedna od krivina kao podsjetnik na to nazvana je - James Bond Strasse.

Hotel Belvédère izgradila je 1882. hotelijerska porodica Seiler, a bogati gosti u njemu su provodili i čitavo ljeto, pa je hotel već 1907. proširen, a kapacitet mu je povećan na 90 kreveta.

Nigdje drugdje na svijetu nije se moglo pristupiti tako blizu nekom ledenjaku i k tome još prenoćiti u udobnim sobama s fantastičnim pogledom na ledenu rijeku koja se spuštala duboko u dolinu.

Puštanjem u saobraćaj dviju željezničkih linija - Furka Oberalpa i Glacier Expressa, porastao je i broj turista, a nakon Drugog svjetskog rata još više ljudi moglo si je priuštiti automobil, pa i boravak u hotelu Belvédère.

Ali 1960-ih, a pogotovo nakon 1970., broj gostiju počeo se smanjivati. Sve brži automobili nekada dvodnevnu ili trodnevnu vožnju kroz prevoj Furkapass mogli su odraditi u pola dana, pa se smanjila i potreba za noćenjem.

S drugim vremenima došli su i drugi turisti, pa su donedavno u sezoni hotelski restoran i njegova terasa s nevjerovatnim pogledom bili vrlo živahno mjesto.

Hotel je trajno zatvoren, a tome je doprinijela i zapravo strašna činjenica što je ostao bez svoje glavne atrakcije.

Naime, 11.000 godina star ledenjak Rhone u proteklih stotinu godina toliko se povukao da se danas više i ne vidi iz hotela.

Skratio se za više od 1.300 metara, a njegovu sudbinu pratile su i druge atrakcije Furkapassa, prije svega prirodna ledena špilja na ušću ledenjaka koja se zajedno s njime povukla iz doline.

Druga špilja, u blizini hotela Belvédère, koja postoji od 1894. godine uklesana je u jednom od najčišćih dijelova ledenjaka Rhone i proteže se oko 100 metara u dužinu, pretvarajući sunčevu svjetlost u plavkasto, gotovo nezemaljsko iskustvo.

Zbog kretanja ledenjaka i špilja se mora svake godine ponovo prokopavati, piše Punkufer.hr.

Uz ledenjak koji se naočigled povlači i topi održavanje je sve teže, a i turisti se sve teže odlučuju platiti ulaznicu strahujući za vlastitu sigurnost.

S druge strane, led se u špilji mora održavati umjetno, što se vidi, pa ni iskustvo više nije kakvo je bilo.

Belvédère je zatvoren 2016. i danas tužno stoji na svom zavoju, s daskama zakucanim na prozore, kao da žmiri.

Jedna od prvih švicarskih žrtava klimatskih promjena zbog svoje fotogeničnosti uživa ipak veliku popularnost u virtualnom svijetu i nezaobilazna je tačka za fotografisanje na usponu prema Furkapassu.

#Hotel #magazin1 #Švicarska #Turizam #zanimljivosti