Članak

SAD

Glavni Bidenov savjetnik danas se sastaje s palestinskim predsjednikom Abbasom

(Patria) - Savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost sastaće se danas u Ramali s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, javio je Reuters.

Savjetnik, Jake Sullivan, razgovaraće o „tekućim naporima da se obnovi i revitalizira“
Palestinska uprava i obuzdavanju „ekstremističkog nasilja naseljenika“ protiv Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je jedan od zvaničnika, koji je odbio da bude imenovan.

Sullivan je u četvrtak rekao da upravljanje Zapadnom obalom i Pojasom Gaze mora biti
povezano u okviru obnovljene Palestinske vlasti. Zvaničnik je rekao da su palestinske sigurnosne snage obučene u SAD postupile „nevjerovatno dobro“ u sprječavanju nasilja na Zapadnoj obali nakon napada 7. oktobra, te da je tamo bilo određeno osoblje koje bi moglo formirati „neku vrstu jezgra“ za buduću snagu u mjesecima nakon izraelske vojne kampanje.

„Ovo je nešto o čemu razgovaramo sa Palestincima i Izraelcima i regionalnim partnerima. I to je još uvijek posao u toku“, rekao je zvaničnik. „To je jedna ideja od mnogih“, dodao je.

Biden je ostao snažno posvećen rješenju o dvije države, ali to se ne bi moglo dogoditi sve dok Hamas ostaje dominantna sila u Gazi, dodao je zvaničnik.

„Palestinske vlasti će tražiti da u konačnici imaju tu ulogu i to je nešto o čemu razgovaramo s njima“, rekao je zvaničnik, dodajući da Washington radi na tome da osigura da bude spreman za „sve moguće nepredviđene slučajeve“.

Cilj je bio da se uspostavi temelj za trajni i trajni mir između Izraela i Palestinaca.
Sullivan je za izraelsku televiziju Channel 12 rekao da je također razgovarao s premijerom Benjaminom Netanyahuom o prelasku Izraela sa vojnih operacija visokog intenziteta u Gazi na precizniju i ciljanu fazu.

Sullivan je odbio dati detalje ili vremenski okvir, ali je razgovor nazvao konstruktivnim i rekao da postoji „široki stepen konvergencije“ o strateškim ciljevima i potrebnim koracima. Palestinci su se u međuvremenu žalili na porast napada izraelskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, sa oko 275 ubijenih ljudi od 7. oktobra.

Bijela kuća je saopštila da su Sullivanovi razgovori u regiji također bili fokusirani na obnavljanje humanitarne pauze u borbama kako bi se omogućilo oslobađanje više talaca koji se drže u Gazi.

#JoeBiden #MahmoudAbbas #Palestina #SAD #savjetnik #Svijet