Članak

ILEGALNI PRELASCI

Finska će danas zatvoriti sve kontrolne punktove duž granice sa Rusijom

(Patria) - Finska je odlučila da ponovo zatvori sve prelaze duž granice sa Rusijom, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mari Rantanen, javila je agencija Tass.

„Granica će biti zatvorena u petak, 15. decembra. Mogli smo da konstatujemo da je ilegalna imigracija na istočnoj granici Finske nastavljena“, rekao je Rantanen tokom parlamentarnog sastanka sa pitanjima i odgovorima, prenošenog na web stranici finske vlade.


„Vlada je odlučila da je, budući da se takvi ulasci u zemlju nastavljaju, potrebno usvojiti vladinu uredbu o ponovnom zatvaranju kontrolnih punktova Vaalimaa i Niirala“, navodi se u saopštenju finskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Dakle, zahtjeve za međunarodnu zaštitu na vanjskim granicama Finske primaće samo granični punktovi na aerodromima i morskim lukama, dodaj se.

U noći na četvrtak, press služba kabineta je saopštila da je Finska ponovo otvorila prelaze Vaalimaa i Niirala na granici sa Rusijom na mjesec dana u četvrtak u 1:00 po moskovskom vremenu (22:00 GMT u srijedu), saopštila je finska vlada.

Pukovnik Mikko Lehmus iz finske granične straže rekao je na brifingu za novinare 12. decembra da je Helsinki odlučio da ponovo otvori dva granična prelaza jer su najkorisniji za ljude sa porodicama sa obje strane granice, kao i za diplomatske službe i operacije transporta tereta.

U četvrtak je najmanje 62 tražitelja azila prešlo u Finsku preko dva operativna kontrolna punkta.

#Finska #granice #migranti #NATO #Rusija #Svijet