Članak

TURSKA

Erdogan poziva Bidena na brzo primirje u Gazi, navodeći historijsku odgovornost SAD

(Patria) - ​Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da Sjedinjene Američke Države imaju „historijsku odgovornost“ da osiguraju prekid vatre između Izraela i Hamasa, upozorivši na „negativne regionalne i globalne posljedice“ sukoba, javio je AFP.

Turski lider razgovarao je telefonom s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u njihovim prvim razgovorima od 7. oktobra, kada je Hamas napao Izrael.

„Predsjednik Erdogan je izjavio da bi intenziviranje i produženje izraelskih napada moglo imati negativne regionalne i globalne posljedice“, navodi se u saopštenju turskog predsjedništva.

„Povlačenje bezuslovne podrške Sjedinjenih Država Izraelu može garantovati brzi prekid vatre“, dodaje se.

Erdogan je bio jedan od najglasnijih kritičara izraelske vojne taktike u Gazi u muslimanskom svijetu. On je izraelskog lidera Benjamina Netanyahua nazvao „koljačem Gaze“, a Izrael „terorističkom državom“.

Tokom telefonskog razgovora, Erdogan je rekao da „Sjedinjene Države imaju historijsku
odgovornost da osiguraju trajni prekid vatre u regionu što je prije moguće“.

Bijela kuća je u saopštenju rekla da je „Biden ponovio svoju podršku pravu Izraela da se brani“. Ali dodaje se da su „lideri također razgovarali o naporima za povećanje humanitarne pomoći Gazi i zaštiti civila i potrebi za političkim horizontom za palestinski narod“.

Biden je također razgovarao o kašnjenju Turske u odobravanju članstva Švedske u NATO-u, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

#Izrael #JoeBiden #Palestina #primirje #RecepTayyipErdogan #SAD #Svijet