Članak

IZJAVE

Dejtonski sporazum je zaustavio ubijanje, ali nije zaustavio agresiju na Bosnu i Hercegovinu!

(Patria) - Prije 28 godina u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum. Pravni stručnjak Enver Išerić i član NES-a komentirao je ovaj datum ističući da tim sporazumom je zaustavljeno ubijanje ljudi i činjenje genocida i ratnih zločina.

"Međutim, nije zaustavljena agresija na našu državu Bosnu i Hercegovinu. Agresija je nastavljena od susjednih država njihovim miješanjem i u unutrašnja i vanjska pitanja naše države.

Osim toga za ovih 28 godina pokazalo se da su u Dejtonski mirovni sporazum ugrađena rješenja koja omogućavaju blokade rada državnih institucija i sprječavaju izgradnju moderne, pravne i funkcionalne države, koja garantira jednaka prava svim njenim građanima.

Zato je potrebno što prije pokrenuti postupak izmjene Ustava Bosne i Hercegovine, kojim će se otkloniti sve njegove diskriminirajuće odredbe, kao one odredbe koje omogućavaju blokade institucija i slabe efikasnost njihovog rada.

To prvenstveno znači ukidanje entitetskog glasanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, ograničavanje pitanja o kojima odlučuje Dom naroda, te implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava", kazao je Išerić.

#Agresija #DejtonskiMirovniSporazum #EnverIšerić #Pariz #rat #ubijanje #BiH