Članak

BRISEL

Delegacija EU u BiH: Novi paket ulaganja u region od 680 miliona eura

(Patria) - Evropska komisija danas je najavila novi paket u vrijednosti od 680 miliona eura za podršku ulaganjima u željeznički saobraćaj i obnovljivu energiju na zapadnom Balkanu.

"Riječ je o šestom finansijskom paketu u okviru Privrednog i investicionog plana EU za zapadni Balkan, kojim bi trebalo mobilisaati 16,6 milijardi eura ulaganja", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji sa partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

Predsjednik Evropske komisije Ursula von der Lajen izjavila je da je u svijetu koji postaje sve razjedinjeniji potrebna još snažnija i složnija zajednica.

"Nastavljamo sarađivati na pristupanju u EU i preduzeti odlučne mjere kako bismo zapadni Balkan približili našoj privredi. Uz odobrene projekte vrijedne 680 miliona eura unapređenjem saobraćajnih veza i iskorištavanjem energije iz obnovljivih izvora ubrzavamo zajednički put prema zelenoj i bolje povezanoj budućnosti. Zajedno postavljamo temelje održivog rasta i veće integracije, pokazujući još jednom našu veliku predanost blagostanju regije i njenom putu prema članstvu u EU", istakla je Von der Lajenova.

Operativni odbor Okvira za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) 8. decembra je potvrdio paket ulaganja vrijedan 680 miliona eura, koji uključuje 253,2 miliona eura bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA tri), povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose sa zapadnog Balkana.

Pet novih odobrenih projekata obuhvataju sljedeća dva prioritetna sektora - održivi saobraćaj, obnova željezničke pruge Koridora "Pet ce" u Albaniji i obnova željezničke pruge Bar–Vrbnica u Crnoj Gori.

Kada je riječ o čistoj energiji, to podrazumijeva izgradnju dvije vjetroelektrane u BiH i uvođenje solarne fotonaponske elektrane u Albaniji, dodaje se u saopštenju.

Planom koji je Evropska komisija donijela u oktobru 2020. obezbijediće se ulaganja u iznosu do 30 milijardi eura, uključujući devet milijardi eura bespovratnih sredstava EU.

Na osnovu tog novog paketa ulaganja, EU bi trebala da obezbijedi 16,6 milijardi eura ulaganja, uključujući 4,5 milijardi eura bespovratnih sredstava EU.

#EU #NovčaneSredstva #ZapadniBalkan #BiH