Članak

REAKCIJA

Kantonalno vijeće SBiH: Kako je za 15 dana pronađeno 270 miliona KM, a nema osam miliona za subvencije mladima

(Patria) - Vlada KS je u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog budžeta za 2024. godinu u visini od 1.530.000.000 KM. Nacrt budžeta koji je bio dostavljen u javnu raspravu iznosio je 1.262.733.248 KM i kao takav je bio u raspravi 15 dana.

Iz Kantonalnog vijeća Stranke za BiH postavljaju javno pitanje premijeru KS i ministru finansija na koji način je u 15 dana javne rasprave pronađen iznos od 270.000.000 KM i uvršten u Prijedlog budžeta.

"Koja je to privredna ili neka druga aktivnost gdje se očekuje dodatni prihod za budžet u visini od 270 miliona KM? Na koji način je povećan, istovremeno, Budžet KS u odnosu na prošlu 2023. godinu kada je isti iznosio 1.438.896.538 KM što je za 100.000.000 KM više u odnosu na planirana sredstva za 2024. godinu, a znajući da padom pondera padaju i prihodi KS?

Analizirajući ove astronomske iznose rasta Budžeta KS ne možemo da se ne zapitamo kako je onda moguće da se ne mogu pronaći dodatna sredstva za subvencioniranje mladih. Za 15 dana pronađeno je 270.000.000 KM, a nemoguće je, istovremeno, pronaći 8 miliona KM (u više od mjesec dana) za dodatna sredstva po javnom pozivu za subvencioniranje mladih.

Kanton Sarajevo ulazi polako u dužničko ropstvo i ova "igračka" koja se zove budžet data je premijeru i ministru finansija da se njome igraju kada im je dosadno, a očigledno je da im je posljednjih 15 dana bilo užasno dosadno.
Istovremeno, Kanton Sarajevo polako ulazi u sferu maksimalnog mogućeg zaduženja tj. zakonskog maksimuma i dok ova "igračka" zvana budžet bude u rukama ovog dvojca isti će učiniti sve da i djeca naše djece otplaćuju kredite uglavnom za nepotrebne stvari.

U saopćenju Vlade kojim su predstavili usvajanje Prijedloga budžeta niti na jednom mjestu nije spomenuto poboljšanje kvalitete zraka u KS, niti na jednom mjestu nije spomenuto rješavanje deponije Smiljevići niti, eventualna, nova lokacija odlaganja otpada, zatim, niti na jednom mjestu nije spomenuto subvencioniranje ili sufinansiranje u poboljšanje energetske efikasnosti individualnih stambenih objekata (domaćinstava) itd.

Premijer KS očigledno živi u nekom paralelnom svijetu, sa čistim i mirisnim zrakom, i biće zanimljivo vidjeti doprinos Vlade u ovih 1,5 milijardi KM za "čista pluća" Kantona Sarajevo.

Put u dužničko ropstvo koje je započeto sa bivšim premijerom Fortom njegov učenik dosljedno ide dalje tim istim putem, a na osnovama zaduženja entiteta RS prosipaju istu demagogiju kako zaduženje nije problem. Možda i ne bi bilo da budžet nije pretvoren u igračku za zabavu u petnaestodnevnoj dosadi premijera i ministra finansija KS", navode iz Kantonalnog vijeća Stranke za BiH.

#Budžet #milioni #Sarajevo #BiH