Članak

IZGLASALI U PREDSTAVNIČKOM DOMU

Republikanci pokrenuli istragu o opozivu Joe Bidena

(Patria) - Predstavnički dom je odobrio istragu o opozivu predsjednika Joea Bidena, javio je AP. Glasanje po stranačkoj liniji 221 na prema 212 stavilo je na jednu stranu sve republikance u Predstavničkom domu u znak podrške procesu opoziva koji može dovesti do krajnje kazne za predsjednika - kažnjavanje za ono što Ustav opisuje kao „teške zločine i prekršaje“, što može dovesti do smjene sa funkcije ako bude osuđen u Senatu.

Biden je, u rijetkoj izjavi o opozivu, doveo u pitanje prioritete republikanaca u Predstavničkom domu u vođenju istrage protiv njega i njegove porodice.

„Umjesto da učine bilo šta da pomognu da život Amerikanaca bude bolji, oni su fokusirani na to da me napadaju lažima“, rekao je predsjednik nakon glasanja.

„Umjesto da rade svoj posao na hitnom poslu koji treba obaviti, oni biraju da gube vrijeme na ovaj neutemeljeni politički trik za koji čak republikanci u Kongresu priznaju da nije potkrijepljen činjenicama“, dodao je.

Ovlaštenje višemjesečne istrage osigurava da se istraga o opozivu produži i do 2024. godine, kada će se Biden kandidovati za reizbor i izgleda da će to biti protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je dva puta prolazio kroz ovaj proces tokom boravka u Bijeloj kući.

Trump je podstakao svoje saveznike u republikanskim redovima da krenu s opozivom Bidena, što je dio njegovih širih poziva na osvetu i odmazdu protiv njegovih političkih neprijatelja.

Odluka da se održi glasanje došla je kada su se predsjednik Mike Johnson i njegov tim suočili sa sve većim pritiskom da pokažu napredak u onome što je postalo skoro jednogodišnja istraga usredsređena na poslovanje članova Bidenove porodice. Iako je njihova istraga pokrenula etička pitanja, nisu se pojavili dokazi da je Biden djelovao koruptivno ili primao mito u svojoj trenutnoj ulozi ili prethodnoj funkciji potpredsjednika.

„Ne preuzimamo olahko ovu odgovornost i nećemo prejudicirati ishod istrage“, rekli su
predsjednik Mike Johnson i njegov tim u zajedničkoj izjavi nakon glasanja. „Ali dokazni zapis je nemoguće zanemariti“, dodaju.

Demokrate u Predstavničkom domu ujedinjeno su se protivile rezoluciji o istrazi, nazvavši je farsom koju su počinili oni s druge strane kako bi se osvetili za dva procesa protiv Trumpa.

Demokrate i Bijela kuća su više puta branili saradnju predsjednika i njegove administracije s istragom, rekavši da je već stavila na raspolaganje ogromnu količinu dokumenata. Kongresni istražitelji su pribavili skoro 40.000 stranica bankovnih evidencija sa sudskim pozivom i desetine sati svjedočenja ključnih svjedoka, uključujući nekoliko visokih zvaničnika Ministarstva pravde koji su zaduženi za istragu o predsjednikovom sinu, Hunteru Bidenu.

Dok republikanci kažu da je njihova istraga u konačnici usmjerena na samog predsjednika, oni su se posebno zainteresovali za Huntera Bidena i njegove poslove u inostranstvu, optužujući predsjednika da ima lične koristi. Republikanci su također fokusirali veliki dio svoje istrage na optužbe uzbunjivača o miješanju u dugotrajnu istragu Ministarstva pravde o porezima mlađeg Bidena i njegovoj upotrebi oružja.

Hunter Biden se trenutno suočava s krivičnim prijavama u dvije savezne države iz istrage
specijalnog tužioca. Optužen je za posjedovanje vatrenog oružja u Delawareu, odnosno da je prekršio zakone protiv korisnika droga 2018. godine koji ne smiju imati oružje, u periodu kada je priznao da se bori sa ovisnošću. Specijalni advokat David Weiss podnio je dodatne optužbe prošle sedmice, navodeći da nije platio oko 1,4 miliona dolara poreza u periodu od tri godine.

Demokrate su priznale da, iako predsjednikov sin nije savršen, on je privatnik kojeg pravosudni sistem već smatra odgovornim.

„Mislim, postoji mnogo dokaza da je Hunter Biden uradio mnogo neprikladnih stvari. Optužen je, njemu će se suditi”, rekao je Jerry Nadler.

„Nema nikakvih dokaza da je predsjednik učinio bilo šta nedolično.“

Hunter Biden dao je izjavu ispred američkog Kapitola u srijedu, rekavši da se neće pojaviti na zakazanom privatnom iskazu tog jutra. On se branio od višegodišnjih napada republikanaca i rekao da njegov otac nije imao finansijsku umiješanost u njegove poslovne poslove.

Njegov advokat je ponudio Bidenu da svedoči javno, navodeći zabrinutost da republikanci manipulišu bilo kojim privatnim svedočenjem.

„Republikanci ne žele otvoreni proces u kojem Amerikanci mogu vidjeti svoju taktiku, razotkriti svoje neosnovane istrage ili čuti šta imam da kažem“, rekao je Biden ispred Kapitola. „Čega se plaše? Ovdje sam."

Republikanci su rekli da će, pošto se Hunter Biden nije pojavio, pokrenuti postupak protiv njega zbog nepoštovanja Kongresa.

„Upravo je danas upao u nove probleme“, rekao je novinarima u srijedu predstavnik James Comer, predsjedavajući nadzornog odbora Predstavničkog doma.

#glasanje #JoeBiden #opoziv #republikanci #Svijet