Članak

ODGOVORNOST

Japanski ministri i zamjenici dali ostavke zbog korupcijskog skandala

(Patria) - Četiri japanska ministra su podnijela ostavke jer je nepopularni premijer Fumio Kishida pod udarom zbog velikog korupcionaškog skandala u vladajućoj stranci, javio je AFP.

Kriza u kabinetu dolazi nakon navoda o povratima od 500 miliona jena (3,4 miliona dolara) Liberalno-demokratskoj partiji koja je razjedinjena u frakcijama, koja decenijama gotovo neprekidno upravlja trećom po veličini ekonomijom na svijetu. Mediji sugerišu da će tužioci početi s racijama u kancelarijama i intervjuima sa desetinama poslanika kasnije ove sedmice.

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Matsuno potvrdio je da se povlači i da su ministar ekonomije i industrije Yasutoshi Nishimura, ministar unutrašnjih poslova Junji Suzuki i ministar poljoprivrede Ichiro Miyashita također podnijeli ostavke. Michiko Ueno, specijalni savjetnik premijera, također napušta funkciju, kao i pet zamjenika ministara, rekao je novinarima Matsuno, koji je i glavni portparol vlade.

Kishida je dan ranije rekao da će se s optužbama suočiti „direktno“.

„Uložiću napore kao vatrena lopta i predvoditi LDP da povratim poverenje javnosti“, rekao je.

Premijerov rejting u anketi najgori je za bilo kojeg premijera otkako se LDP vratio na vlast 2012. godine zbog ljutnje birača zbog inflacije, kao i zbog njegovog rukovanja nizom ranijih skandala.

Novac je navodno otišao članovima stranke koji su prekoračili svoje kvote za prodaju karata za stranačke skupove.

„Ako ste sigurni da ćete prodati (karte), ako prodate više nego što ste u obavezi da prodate, sve će to postati vaš prihod, tako da je to lahko i odlično“, rekao je medijima visoki funkcioner, koji je nekada radio u uredu poslanika LDP-a, sa skrivenim licem i prerušenim glasom.

Posljednji skandal uključuje najveću frakciju unutar LDP-a, na čijem je čelu bio bivši premijer Shinzo Abe prije njegovog prošlogodišnjeg atentata. Grupacija koju je donedavno vodio sam Kishida također je osumnjičena da nije prijavila više od 20 miliona jena u tri godine do 2020. godine, piše list Asahi Shimbun.

Kishida može vladati do 2025. godine, ali se spekuliše da bi mogao raspisati vanredne izbore prije vjerovatno oštrih internih glasanja u LDP-u sljedeće godine.

#Japan #korupcija #Svijet