Članak

TRGUJE SE ZA POZICIJE

Efendić: Snage koje slabe državu imaju dominaciju, Vlada FBiH nema još nijednog projekta

(Patria) - Moguće je da međunarodna zajednice shvata da ova koalicija ne može ispuniti obaveze i da ne funkcioniše i ne bi me čudilo da u međunarodnoj zajednici postoji opredjeljenje za neko novo rješenje i da se ne čeka tri godine do narednih izbora, kazao je predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić u Danu uživo na N1.

"Tačno je da Dodik ima kontrolu u Domu naroda PS BiH. Bez SNSD-a je to neizvodljivo. Ovdje je pitanje jedne velike podrške međunarodne zajednice HDZ-u da se dođe do izmjena Izbornog zakona. To uključuje i izmjene Ustava BiH. Ova koalicija koja je sklopljena na izbornom zakonu, da partneri pristanu na neku formu Izbornog zakona, zato mislim da će doći do priče o uključivanju nekih stranaka pa i SDA. Ali ne znam da li će se to desiti", kazao je.

Dodao je da ga to ne bi ni čudilo jer je SDA ušla u vlast u dva kantona s onima koji su kampanju gradili na tome da neće sa SDA te da stranke trojke šute o promjeni vlasti u USK gdje su pomogli da SDA dobije premijera.

Efendić je mišljenja da to nije moglo bez odobrenja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Potcrtao je da su tri kantona za manje od godinu dana promijenili vlade USK, KS i ZDK.

"Dešava se jedna prizemna i najobičnija trgovina. To je jedna opšta otimačina za pozicijama u javnom sektoru. I to nas odvlači od odbrane države", kazao je.
Istakao je da Stranci za BiH nisu bile važne fotelje, te da su to pokazale i ne ulazeći u vlast na nivou FBiH.

"Vlada FBiH nije pokazala nikakve rezultate. Šef toj vladi je Dragan Čović i nije napravljen program. Mi smo insistirali na tome ali on nikada nije napravljen. Ne mogu da vjerujem da je prošla cijela godina bez projekata već u nekoj raspravi i o izboru Marina Vukoje u Ustavni sud BiH. Mi smo zaglavili i dugo se vrtimo ukrug. Mislim da treba doći do smjene generacije. Snage koje slabe državu imaju dominaciju, nego ove snage koje su bosanska politika. Bosanska politika se svela na otimanje za kantone.

Vidio sam veliku odlučnost kod Komšića da se tome suprotstavi ali je ostao usamljen u tome", kazao je Efendić.

On je kritikovao i odnos trojke prema državnim institucijama koje su dobrim dijelom predate SNSD-u i HDZ-u.

#kantoni #politika #probosanskapolitika #SemirEfendić #BiH