Članak

OČEKUJE PODRŠKU

Zelenski u SAD: Dobio sam pozitivne signale, ali moramo razdvojiti riječi i djela

(Patria) - Predsjednik Joe Biden rekao je predsjedniku Volodymyru Zelenskom u utorak da Sjedinjene Američke Države neće napustiti Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije, čak i kada su republikanci signalizovali protivljenje proširenju američkog ratnog finansiranjam javlja AFP.

Stojeći uz ukrajinskog lidera na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, Biden je obećao:

„Neću ostaviti Ukrajinu, kao ni američki narod.“

Rekao je da bi dopuštanje ukrajinskog poraza značilo da će ruski predsjednik Vladimir Putin i „potencijalni agresori posvuda biti ohrabreni“.

Zelenskiy, koji je jutro proveo u razgovoru s republikancima i demokratama u Kongresu,
nagovijestio je oprezan optimizam da će se zaustavljeni protok američke pomoći ponovo pokrenuti.

„Dobio sam signale. Bili su više nego pozitivni. Ali znamo da moramo razdvojiti riječi i konkretne rezultate. Stoga ćemo računati na konkretne rezultate“, rekao je.

Predsjedavajući Predstavničkog doma republikanaca Mike Johnson izrazio je malo entuzijazma za Bidenov zahtjev za novu pomoć od 60 milijardi dolara.

„Ono što se čini da Bidenova administracija traži su milijarde dodatnih dolara bez odgovarajućeg nadzora, bez jasne strategije za pobjedu i bez odgovora za koje mislim da američki narod duguje“, rekao je Johnson novinarima nakon sastanka sa Zelenskim.

Republikanski senator JD Vance, koji je blizak lideru stranke i vjerovatno predsjedničkom
kandidatu za izbore 2024. godine Donaldu Trumpu, rekao je na društvenim mrežama da je Zelenskiy bio „odvratan“ zbog pritiska na Senat.

#JoeBiden #SAD #Ukrajina #VolodimirZelenski #Svijet