Članak

VEĆINOM GLASOVA

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se poziva na hitni prekid vatre u Pojasu Gaze

Rezolucije Generalne skupštine UN-a nisu pravno obavezujuće, ali imaju političku težinu.

(Patria) - Generalna skupština UN-a većinom glasova večeras je usvojila rezoluciju kojom se poziva na trenutni humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Za rezoluciju su glasale 153 države članice, 10 ih je bilo protiv, a 23 suzdržane.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je na društvenoj mreži X objavilo da je naša država glasala "za", te da je i kosponzorisala Rezoluciju.

Deset zemalja među kojima su SAD, Izrael i Austrija, glasalo je protiv rezolucije, dok su 23, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju i Ukrajinu, bile suzdržane od glasanja.

Neobavezujuću rezoluciju predstavio je Egipat uz podršku gotovo 100 država, uključujući Tursku.

Generalna skupština, koja broji 193 članice, okupila se danas na hitnoj posebnoj sjednici o Palestini.

Osim zahtjeva za prekid vatre, u rezoluciji se izražava ozbiljna zabrinutost zbog "katastrofalne humanitarne situacije" u Pojasu Gaze i stradanja palestinskih civila.

Također je naglašeno da palestinsko i izraelsko civilno stanovništvo "moraju biti zaštićeni" u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

Od svih strana se traži da se pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo, posebno u pogledu zaštite civila.

Zahtijeva se i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, kao i osiguranje humanitarnog pristupa.

U rezoluciji se poziva na ciljeve i principe Povelje UN-a i rezolucija u vezi s pitanjem Palestine.

Podsjećajući na sve relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, konstatovano je pozivanje generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa na član 99 Povelje UN-a prvi put otkako je preuzeo čelnu funkciju u organizaciji 2017.

SAD su predložile amandman na rezoluciju kojim bi se osudila palestinska grupa Hamas za napad na Izrael 7. oktobra, dok je Austrija predložila pojašnjenje "da taoce drže Hamas i druge grupe". Oba prijedloga su odbijena.

Ovo je uslijedilo nakon što su SAD u petak stavile veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se traži hitan prekid vatre kako bi se zaustavilo tekuće krvoproliće u Pojasu Gaze.

Rezolucije Generalne skupštine UN-a nisu pravno obavezujuće, ali imaju političku težinu.

#Gaza #GeneralnaSkupština #izrael #Palestina #rezolucija #UjedinjeneNacije #Svijet