Članak

PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović: Moramo početi proizvoditi i vlastito naoružanje

Predsjednik i vrhovni komandant Oružanih snaga Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na proslavi 32. godišnjice osnivanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

(Patria) - Predsjednik i vrhovni komandant Oružanih snaga Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na proslavi 32. godišnjice osnivanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U svom govoru poručio je da Hrvatska mora početi proizvoditi i vlastito naoružanje i da 'u proizvodnji municije država mora biti jedini akter'.

- Hrvatska mora početi proizvoditi dio vlastitog naoružanja. Kada kažem dio, ne mislim na avione, helikoptere i složene sisteme, već na municiju, od osobnog kalibra do granata za topništvo.

Ovaj rat u Ukrajini, ali i godine prije ovog rata, pokazuju da je to vitalno - rekao je Milanović.

Naglašava da će se o proizvodnji dijela vlastitog naoružanja u budućnosti morati voditi računa i tome ozbiljno pristupiti.

Iako nije zagovaratelj državne intervencije u svemu, naveo je da u nekim djelatnostima država Hrvatska može i mora biti jedini akter, a "to je proizvodnja municije".

- Evropa to do sada nije bila u stanju, nije mogla, htjela ili nije shvaćala ozbiljno. Mi kao lojalna članica EU i NATO-a pružat ćemo podršku kada god je to moguće i razumno.

Ako sebi dobro želimo, morat ćemo se osloniti na vlastite snage i definisati ono što je moguće - dodao je Milanović.

Čestitajući hrvatskim zrakoplovcima njihov dan, poručio je da je Hrvatsko zrakoplovstvo grana hrvatske vojske koja je, nakon više decenija, "došla tamo gdje je trebala biti i ranije" i da je dobila modernu opremu.

- U ovom trenutku, vi po opremljenosti i modernosti svog naoružanja i opreme prednjačite u hrvatskoj vojsci. To je jako dobro za Hrvatsku, to je dobro za vas koji služite domovini.

To tako ne smije ostati predugo jer isto tako i druge grane hrvatske oružane sile moraju ići ukorak s tim.

To neće biti lako, to će biti skupo i komplikovano - istakao je Milanović, dodavši kako je opremanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva jako skupo i da će drugo trajati.

Naposljetku, čestitao je svima koji su unaprijeđeni i nagrađeni, a svim pripadnicima HRZ-a poručio:

"Stojite na ramenima titana koji su prije 30 godina kretali iz nemogućeg i ginuli. Takvo vrijeme više nije. Imate priliku i čast raditi u puno boljim uslovima i služiti onom istom čemu su služili i vaši prethodnici".

#Hrvatska #HrvatskaVojska #ZoranMilanović #Region