Članak

ZAMJENIK PREMIJERA

Sjeverna Makedonija iduće godine očekuje inflaciju od 2,5%

Sjeverna Makedonija doživjela je znatno usporavanje prosječne godišnje inflacije u oktobru, koja je pala sa 6,6% prethodnog mjeseca na 3,5%.

(Patria) - Sjeverna Makedonija doživjela je znatno usporavanje prosječne godišnje inflacije u oktobru, koja je pala sa 6,6% prethodnog mjeseca na 3,5%.

Zamjenik premijera Sjeverne Makedonije zadužen za ekonomska pitanja Fatmir Bytyqi vjeruje da će se zemlja u narednoj godini vratiti na normalne stope inflacije, uprkos tome što će to, kako kaže, biti godina oporavka od svih ekonomskih nevolja koje su se dogodile.

- Posljednji podaci pokazuju da nas tendencija i trend smanjenja inflacije više ne vodi tamo gdje smo bili. Očekujemo da iduća godina bude na nivou 2-2,5 posto inflacije i isti godišnji rast BDP-a - kazao je Bytyqi odgovarajući na novinarski upit.

Naglasio je da, uprkos tome što su iduće godine dva izborna ciklusa - predsjednički i parlamentarni, treba učiniti sve da oni ne utječu negativno na ekonomiju.

- Mislim da mjesece koje imamo na raspolaganju trebamo vješto iskoristiti kako ne bismo negativno utjecali na ekonomiju i time realni život građana vratili u realne stope rasta - naglašava Bytyqi.

Posljednji podaci daju ministru za pravo. Sjeverna Makedonija doživjela je znatno usporavanje prosječne godišnje inflacije u oktobru, koja je pala sa 6,6% prethodnog mjeseca na 3,5%, prema podacima koje je statistički ured objavio ovih dana.

Ovaj pad godišnje stope inflacije u skladu je s trendom koji se prvi put pojavio u novembru prethodne godine, piše Poslovni dnevnik.

Među različitim kategorijama rashoda, namještaj i oprema za domaćinstvo zabilježili su najznačajniji godišnji rast cijena od 10,3%, a slijede ostala dobra i usluge od 9%, rekreacija i kultura od 8,1%, te hrana i bezalkoholna pića od 7,1%.

Na međugodišnjem nivou cijene hrane i bezalkoholnih pića zabilježile su skromniji rast od 1%. Međutim, na mjesečnom nivou, indeks potrošačkih cijena (CPI) pokazao je pad od 1,5% u oktobru, nakon marginalnog pada od 0,1% u septembru.

#BDP #bizn #ekonomija #SjevernaMakedonija