Članak

SPEKTAKL NA NEBU

Stanovnike njemačkog gradića za Novu godinu će umjesto vatrometa zabaviti ples 100 dronova

Njemački gradić Bad Salzuflen Novu godinu dočekat će spektaklom, ali tiše i ekološki prihvatljivije od vatrometa - sa 100 dronova.

(Patria) - Njemački gradić Bad Salzuflen Novu godinu dočekat će spektaklom, ali tiše i ekološki prihvatljivije od vatrometa - sa 100 dronova.

Gradske vlasti nisu željele otkriti kako će tačno izgledati novogodišnja manifestacija, odnosno šta će tačno dronovi "crtati" po nebu.

- Želimo da iznenadimo naše goste - kaže Felix Kleemeyer iz gradske marketinške službe, koja je organizator novogodišnjeg šoua dronova.

Otkriva samo ovo - bit će odbrojavanje, a bit će vidljivi i simboli grada.

Nešto prije ponoći, 100 dronova poletjet će u vazduh, a spektakl će trajati od 10 do 15 minuta.

Dronovi bi trebalo da polete sa zelenih površina banjskog parka.

Posjetioci će stajati u blizini koncertne hale s odličnim pogledom na nebeski spektakl, uživajući u muzici, hrani i piću.

Iz sigurnosnih razloga, nijedan dron neće letjeti direktno iznad glava skoro 5.000 posjetilaca.

Spektakl u boji mogao bi da propadne samo zbog vremenskih prilika. Ako ima previše kiše, snijega ili vjetra, dronovi ne mogu da polete, prenosi DW.

To je jedini gradski performans dronova u novogodišnjoj noći u najmnogoljudnijoj pokrajini u Njemačkoj - Sjevernoj Rajni - Vestfaliji.

Dronovi su, u odnosu na vatromet, značajno tiši i "u najmanju ruku jednako vidljivi", ističu iz Gradske uprave Bad Salzuflena.

- Mi smo se već oprostili od klasičnog vatrometa, kakav se tradicionalno priređivao prethodnih godina - kaže gradonačelnik Dirk Tolkemitt.

Mnogi kućni ljubimci i divlje životinje svake godine u novogodišnjoj noći ispaštaju zbog glasnih petardi i raketa.

Vatromet koji eksplodira također uzrokuje visok nivo zagađenja finom prašinom na samom početku Nove godine.

Ali i zabrinutost za sigurnost igra značajnu ulogu. Iz tih razloga, brojni gradovi u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji odredili su zone u kojima je zabranjena upotreba petardi - među njima je i Bad Salzuflen.

#dron #magazin1 #Njemačka #zanimljivosti