Članak

POLITIČKA NESTABILNOST

Parlament Poljske izglasao nepovjerenje Moravjeckom, vraća li se Tusk na scenu

Moravjeckom izglasano nepovjerenje

(Patria) - Poslanici Parlamenta Poljske izglasali su nepovjerenje poljskom premijeru Mateušu Moravjeckom, čime je otvoren put širokoj koaliciji proevropskih stranaka predvođenih Donaldom Tuskom da preuzmu vlast u zemlji.

Od ukupno 456 poslanika, 266 se izjasnilo da nema povjerenja u Moravjeckog, kojeg je na glasanju podržalo 190 poslanika.

Glasanjem je okončana osmogodišnja vladavina nacionalističe stranke Pravo i pravda (PiS), za koju su kritičari rekli da je podrivala nezavisnost pravosuđa, državne medije pretvorila u propagandne portale i stimulisala predrasude protiv manjina kao što su imigranti i pripadnici LGBT zajednice.

Tusk, koji je bivši predsjednik Evropskog savjeta, obećao je da će popraviti odnose sa Briselom i odblokirati milijarde eura koje su izdvojene za Varšavu, ali su povučene zbog zabrinutosti Evropske unije u vezi sa stanjem vladavine prava u Poljskoj.

#DonaldTusk #Koalicija #LGBT #MateušMoravjecki #Nepovjerenje #Parlament #Poljska #PravoIPravda #Pravosuđe #svijet #Vlast