Članak

PRIMJENA ZAKONA

Skoro stotinu nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo podnijelo ostavke zbog sukoba interesa

(Patria) - Provedba Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije koja je počela 1. januara 2023. godine predstavlja prekretnicu u angažmanu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

"Skoro stotinu nosilaca javnih funkcija je podnijelo ostavke zbog sukoba interesa što čini deset procenata ukupnog broja nosilaca javnih funkcija u Kantonu. Sedmoro prijavitelja korupcije dobilo je status zaštićenog prijavitelja, a sve institucije su usvojile mjere za prepoznavanje koruptivnih rizika. Ovo su značajni koraci u izgradnji sistema otpornog na korupciju", naveo je šef Ureda Erduan Kafedžić u poruci povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Ono što ove uspjehe čini još važnijim jeste činjenica da Kanton Sarajevo nije samo usvojio Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije, već je pokazao da je dosljednom primjenom moguće postići promjenu.

"Uspješna primjena ovog zakona je konkretan korak ka uspostavljanju antikoruptivnog sistema. Pohvale idu ne samo predanim i stručnim uposlenicima Ureda, već i vlastima koje su pokazale odlučnost u osnivanju i jačanju kapaciteta Ureda. Međunarodna podrška, koju kontinuirano Uredu pružaju ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Delegacija Evropske Unije, Misija OSCE-a u BiH i drugi partneri, također je neizostavan dio ovog uspjeha.

Sarajevo je postalo lider u borbi protiv korupcije, a Ured inspiracija drugim antikoruptivnim tijelima u BiH. Ipak, svjesni smo da je ovo početak. Potrebno je jačati mehanizme, unaprjeđivati transparentnost i graditi povjerenje. Ključ uspjeha je u učešću svih članova zajednice.

Korupciju nećemo iskorijeniti sami. Pozivam vas da budete naši saveznici. Prijavite korupciju Uredu, jer zajedno gradimo Sarajevo bez korupcije – primjer i nadahnuće cijeloj državi", zaključio je Kafedžić.

#BiH #korupcija #Uredzaborbuprotivkorupcije #ErduanKafedžić