Članak

NOVA TEHNOLOGIJA

Francuski start-up Mistral AI vodeća sila u evropskoj vještačkoj inteligenciji

(Patria) - Francuski start-up za vještačku inteligenciju Mistral AI objavio je u nedjelju da je prikupio 385 miliona eura, čime je postao jedan od dva evropska lidera u ovom polju, javio je AFP.

Osnovan u maju od strane industrijskih teškaša, Mistral je već prikupio 105 miliona eura u junu. Među evropskim kompanijama sa vještačkom inteligencijom, samo je njemačka Aleph Alfa skupila toliko sredstava, prikupivši skoro 500 miliona eura početkom novembra.

Ova druga runda finansiranja, koju vodi kalifornijski fond Andreessen Horowitz, procjenjuje Mistral na dvije milijarde eura, prema finansijskim izvorima, što ga čini francuskim tehnološkim liderom. Izvršni direktor Mistrala Arthur Mensch rekao je da je novo objavljeno otkriće označilo „još jedan veliki korak u našem ubrzanju“.

Pojava evropskih AI igrača dolazi u trenutku kada Evropska unija nastoji osigurati buduću regulaciju sektora, bez ograničavanja inovacija. Države članice EU i zakonodavci u petak su postigli dogovor o tome kako izraditi pravila koja regulišu modele vještačke inteligencije.

Francuska i Njemačka su se u početku plašile da će pretjerana regulacija sputati njihove
šampione u nastajanju. Među Mistralovim pobornicima je nekoliko američkih tehnoloških divova, uključujući izdavača softvera Salesforce i također, prema industrijskim izvorima, Nvidia grupu, globalnog lidera u superkompjuterskim čipovima.

Mobilizacija najvećih igrača Silicijumske doline odražava entuzijazam koji je proizveo Mistral u samo osam mjeseci postojanja. Američki mediji su ga već naveli kao potencijalnog rivala OpenAI-u, kompaniji koja stoji iza ChatGPT-a.

Kao i mnogi njegovi konkurenti, Mistral, koji ima 22 zaposlena, nudi kompanijama modele otvorenog jezičkog koda koji se hrane javnim podacima.

Njegova tri francuska suosnivača su izvršni direktor Mensch (31), zajedno sa Guillaumeom Lampleom i Timotheeom Lacroixom, svi s iskustvom u velikim američkim tehnološkim kompanijama, uključujući Metu.

#AI #Francuska #tehnologija #ekonomija