Članak

MERKAVA

Bidenova administracija traži od Kongresa da odobri prodaju granata za izraelske tenkove

Bidenova administracija zatražila je od Kongresa da odobri prodaju 45.000 granata za izraelske tenkove Merkava za korištenje u ofanzivi protiv Hamasa u Gazi.

(Patria) - Bidenova administracija zatražila je od Kongresa da odobri prodaju 45.000 granata za izraelske tenkove Merkava za korištenje u ofanzivi protiv Hamasa u Gazi, javio je Reuters.

Potencijalna prodaja, vrijedna više od 500 miliona dolara, nije dio dodatnog zahtjeva predsjednika Joea Bidena od 110,5 milijardi dolara koji uključuje finansiranje Ukrajine i Izraela.

Pod neformalnim je pregledom od strane odbora Senata za vanjske poslove i Predstavničkog doma za vanjske poslove, što omogućava članovima privilegiju da odugovlače prodaju, ili imaju neformalne razgovore s administracijom o zabrinutostima.

No, američki State Department tjera kongresne komitete da brzo odobre transakciju, rekli su američki dužnosnik i Josh Paul, bivši glasnogovornik State Departmenta, usred prigovora zagovornika prava zbog upotrebe oružja proizvedenog u SAD u sukobu.

„Ovo je otišlo u odbore ranije ove sedmice i oni bi trebali imati dvadeset dana da razmotre slučajeve Izraela. State Department ih sada tjera da odluče“, rekao je Paul Reutersu.

Glasnogovornik State Departmenta je rekao da je pitanje politike: „ne potvrđujemo niti komentarišemo predložene transfere ili prodaju u sektoru odbrane dok se o njima službeno ne obavijesti Kongres.“

#Hamas #Izrael #JoeBiden #SAD #Tenkovi #Svijet