Članak

VIJEĆE SIGURNOSTI

Ujedinjene nacije uvele sankcije četverici vođa bandi na Haitiju

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u petak je saopštilo da je odobrilo dodavanje četverice osumnjičenih vođa haićanskih bandi na listu sankcija, javio je Reuters.

(Patria) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u petak je saopštilo da je odobrilo dodavanje četverice osumnjičenih vođa haićanskih bandi na listu sankcija, javio je Reuters.

UN su uvele sankcije Renelu Destinu, za kojeg se vjeruje da je glavni vođa bande Grand Ravine, kao i Vitel'homme Innocentu, za kojeg se smatra da je vođa bande Kraze Barye, te Johnsonu Andreu iz 5 Segonda i Wilsonu Josephu iz bande 400 Mawozo.

Američko ministarstvo finansija ranije je u petak objavilo nove sankcije protiv iste četiri osobe.

Dugoočekivana najava sankcija UN-a dolazi u trenutku kada se zemlje pozivaju da dobrovoljno prijave trupe za multinacionalnu sigurnosnu misiju kako bi pomogle nacionalnoj policiji u borbi protiv bandi koje su proširile svoju kontrolu nad velikim dijelom haićanske teritorije.

Ranije je međunarodno tijelo sankcioniralo samo jednog Haićanina - Jimmy Cherizier-a, bivšeg policajca i lidera G9 Alijanse, koja se takmiči sa G-Pep alijansom za kontrolu nad dijelovima glavnog grada Haitija, Port-au-Princea.

#haiti #UjedinjeneNacije #VijećeSigurnostiUN-a #Svijet