Članak

IVAN ANUŠIĆ

Hrvatski ministar odbrane: Mir na Zapadnom Balkanu teško je stečen i bila bi greška uzeti ga zdravo za gotovo

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić učestvovao je 7. i 8. decembra na sastanku ministara odbrane država članica Srednjoevropske odbrambene saradnje (CEDC), koji je održan u češkom glavnom gradu Pragu.

(Patria) - Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić učestvovao je 7. i 8. decembra na sastanku ministara odbrane država članica Srednjoevropske odbrambene saradnje (CEDC), koji je održan u češkom glavnom gradu Pragu.

Ministri odbrane regionalne sigurnosno-obrambene inicijative CEDC kroz dvije radne sjednice razmijenili su mišljenja o rezultatima ovogodišnjeg češkog predsjedanja inicijativom, sigurnosnoj situaciji na području Zapadnog Balkana, te o implikacijama rata u Ukrajini i zbivanja u pojasu Gaze na sigurnost područja Zapadnog Balkana.

Uz ministre država CEDC inicijative - Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Češke te Poljske, koja u radu inicijative učestvuje u statusu posmatrača, na drugoj radnoj sjednici učestvovali su i ministri odbrane ili predstavnici država Zapadnog Balkana, i to: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Anušić je izrazio zadovoljstvo što mu je prva međunarodna aktivnost na dužnosti potpredsjednika Vlade Hrvatske i ministra odbrane upravo ovaj sastanak CEDC-a u Pragu te je ujedno čestitao češkoj strani na vrlo dobro odrađenom predsjedavanju inicijativom ove godine, a Mađarskoj zaželio uspjeh u predsjedavanju 2024.

Naglasio je svoju uvjerenost da će ova saradnja u predstojećim godinama postati još sadržajnija, naročito imajući u vidu nužnost izgradnje mirnijeg, stabilnijeg i prosperitetnijeg područja Zapadnog Balkana, čemu je Vlada Hrvatske u potpunosti predana.

- Za Hrvatsku je to od iznimne važnosti jer je očuvanje mira, jačanje demokratije i napredak procesa euroatlantskih integracija ključno za sigurnost i stabilnost Evrope u cjelini.

Mir na području Zapadnog Balkana teško je stečen i izboren i bila bi greška uzeti ga zdravo za gotovo - rekao je Anušić, dodavši da su propuštene prilike za napredak u procesu evropskih integracija dovele do aktivnijeg snaženja poluga ruskog utjecaja na Zapadnom Balkanu.

Tokom radne sjednice na temu utjecaja rata u Ukrajini i zbivanja u pojasu Gaze na područje Zapadnog Balkana, Anušić je izrazio dobrodošlicu kolegama iz država Zapadnog Balkana.

- Vaša prisutnost ovdje je od iznimne važnosti jer regionalnu sigurnost i stabilnost možemo lakše ostvariti ako djelujemo u sinergiji - naveo je Anušić.

Naglasio je da Hrvatska nedvosmisleno osuđuje teroristički napad na Izrael i odlučno podržava pravo Izraela na odbranu u skladu s međunarodnim pravom.

- Preko noći smo se suočili s realnošću ogromnih razmjera stradavanja nedužnih civila u Izraelu, Gazi i na Zapadnoj obali. Sad je bitno poduzimati korake koji će dovesti do održivog mira i budućnosti. U ovom trenutku, važno je stajati podjednako uz Izrael i Ukrajinu, dvije demokratije pod direktnim napadom - poručio je hrvatski ministar.

Na marginama ministarskog sastanka CEDC-a, Anušić se sastao s ministrima odbrane Slovenije Marjanom Šarecom, Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom i Kosova Ejupom Maqedoncijem.

Anušić i Šarec potvrdili su odličnu bilateralnu saradnju prijateljskih i susjednih zemalja u svim funkcionalnim područjima, kao i onu na multilateralnom nivou.

- Drago mi je što smo mogli pružiti pomoć u otklanjanju posljedica olujnog nevremena i katastrofalnih poplava u Sloveniji. Ovo je bio odličan primjer savezničke solidarnosti, kao i vaša pomoć Hrvatskoj nakon potresa - rekao je Anušić.

Na sastanku ministara Anušića i Heleza potvrđeni su dobri prijateljski odnosi dviju susjednih zemalja, a naročito na području odbrane.

Anušić je tom prilikom istakao kako će Hrvatska nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini u području odbrane i sigurnosti, a posebno po pitanju pristupanja euroatlantskim integracijama, dodavši da "kao garant Daytonskog sporazuma Hrvatska snažno podržava cjelovitost Bosne i Hercegovine."

Ministar Helez zahvalio je Hrvatskoj na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na putu ulaska u euroatlantske integracije, saopštio je MORH.

#DejtonskiMirovniSporazum #Hrvatska #ivananušić #ZukanHelez #Region