Članak

OBRATIO SE I ZELENSKI

Lideri G7 pristali da ograniče uvoz ruskih dijamanata, obećali podršku Ukrajini

(Patria) - Lideri G7 složili su se u srijedu da ograniče uvoz ruskih dijamanata od sljedeće godine u okviru pooštravanja sankcija zbog invazije Moskve na Ukrajinu, navodi se u saopćenju, javio je AFP.

"Uvešćemo ograničenja na uvoz neindustrijskih dijamanata, iskopanih, obrađenih ili
proizvedenih u Rusiji, do 1. januara 2024. godine“, rekli su lideri nakon virtuelnog samita sa ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskym. Ovo će biti „slijeđeno daljnjim postupnim ograničenjima na uvoz ruskih dijamanata prerađenih u trećim zemljama s ciljem 1. marta 2024.“

Do početka septembra biće uspostavljen „robusni mehanizam verifikacije i certifikacije za neobrađene dijamante u G7 zasnovan na sljedivosti“, dodaje se.

Nova ograničenja doprinose nizu sankcija koje su Sjedinjene Američke Države i druge zemlje već nametnule Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022., s prethodnim metama uključujući finansijske institucije, uvoz tehnologije i izvoz energije.

U svom obraćanju liderima G7 u srijedu, Zelenskiy je upozorio na kolaps zapadnog jedinstva, rekavši da Rusija računa da će se to dogoditi sljedeće godine. Bijela kuća je upozorila da će Sjedinjene Države ostati bez novca za dodatnu pomoć Ukrajini do
kraja godine ako Kongres ne odobri nova sredstva.

Lideri G7 su se u svom saopštenju osvrnuli na pitanje podrške Kijevu, obećavajući da će se to nastaviti.

„Naša čvrsta posvećenost podršci ukrajinskoj borbi za njenu nezavisnost, suverenitet i
teritorijalni integritet nikada neće pokolebati“, rekli su.

#dijamanti #G7 #Rusija #VolodimirZelenski #Svijet