Članak

OPEK U FOKUSU

Putin sutra u radnoj posjeti UAE i Saudijskoj Arabiji

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin boraviće sutra u radnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Saudijskoj Arabiji, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin će u četvrtak, 7. oktobra, u Rusiji razgovarati sa predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem.

Na pitanje da li će Putin razgovarati o mogućim koordinisanim akcijama na globalnim tržištima nafte tokom putovanja u Persijski zaliv, Peskov je rekao je da su takvi razgovori vođeni u okviru grupe OPEK plus, ali da je to pitanje uvijek na dnevnom redu.

Posjeta će uslijediti nakon što je OPEK plus prošle sedmice pristao na dobrovoljno smanjenje isporuka nafte u ukupnoj količini od oko 2,2 miliona barela dnevno, što je na tržištu nafte dočekano sa skepticizmom.

Pomoćnik u Kremlju za spoljnu politiku Jurij Ušakov najavio je da će Putin prvo otići u UAE, a zatim u Saudijsku Arabiju, gdje će se pregovori uglavnom voditi sa prestolonasljednikom princom Muhamedom bin Salmanom.

Putin i princ su razvili su bliske veze, što je bilo ključno za sklapanje sporazuma o formiranju grupe vodećih proizvođača nafte, sada poznatih kao OPEK plus, krajem 2016. godine.

U Emiratima, Dubai je postao važno trgovačko središte za ruske naftne kompanije, uključujući drugog proizvođača po veličini "Lukoil", koji je tamo preselio dio svog poslovanja.

#DubaiTradeHub #GlobalOilMarket #LukoilInDubai #OilSupplyReduction #OPECPlusAgreement #PutinAndPrinceMohammed #PutinAndRaisiMeeting #PutinVisitsSaudiArabia #PutinVisitsUAE #RussiaMiddleEastVisit #Svijet