Članak

ZORAN MILANOVIĆ

Predsjednik Hrvatske poručio: Nema promjene Daytona bez naše saglasnosti

U BiH imamo nezavršen posao, i to ne znači da nas zanima teritorija, ni govora o tome.

(Patria) - Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović održao je danas predavanje studentima Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, nakon kojeg je odgovarao i na pitanja studenata.

Na pitanje šta vidi kao sigurnosne probleme za Hrvatsku, Milanović je upozorio na konstantne promjene funkcioniranja Evropske unije.

- To nije sigurnosni problem koji prijeti našem opstanku, ali prijeti poremećajem sistema kojem smo tek nedavno pristupili. Konstantno smo u procesu promjena.

Pola Evropskog parlamenta - među kojima i neki moji bivši saradnici - je glasalo za to da se ide u promjene Ustava Evropske unije. Nismo se ni naviknuli, a već idemo u promjene.

Normalno, priča ne dolazi formalnim kanalima, nego veliki igrači, koji nas gledaju kao malene lego kockice, kažu da se ukida princip jednoglasnosti prilikom donošenja nekih odluka u EU.

Original Jugoslavija, dakle beogradsko-srpska miloševićevska priča. To ne može tako jer smo ušli u Uniju pod drugim pravilima - rekao je Milanović.

Govoreći o situaciji u hrvatskom okruženju u kontekstu sigurnosti, Milanović je izdvojio položaj Hrvata u BiH.

- U BiH imamo nezavršen posao, i to ne znači da nas zanima teritorija, ni govora o tome. Status hrvatskog naroda u BiH je nešto što je regulisano Daytonskim sporazumom, odnosno sporazumom o podjeli vlasti, i to je "zlatna bula" koje se treba držati.

Ne filozofirati svakih pet godina o tome kako ga treba mijenjati. Ne, ne treba ga mijenjati jer to je povod za rat. Promjene Daytona nema bez naše saglasnosti. Ne može - potcrtao je Milanović.

#DejtonskiMirovniSporazum #Hrvatska #ZoranMilanović #Region