Članak

U 79. GODINI

Preminuo profesor Mujo Slatina

Slatina je rođen 18. 1. 1945. godine u opštini Istok, na Kosovu.

(Patria) - Fakultet islamskih nauka u Sarajevu (FIN) objavio je da je u 79. godini preminuo dugogodišnji profesor FIN-a Mujo Slatina.

Slatina je rođen 18. 1. 1945. godine u opštini Istok, na Kosovu.

Završio je studij Pedagogije i psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Magistar je socioloških i doktor pedagoških nauka.

U miru je bio redovni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Najznačajnija objavljena djela profesora Slatine su: "Pedagoška recepcija Marksova metoda" (1989.); "Nastavni metod - Prilog pedagoškoj moći suđenja" (1997. i 1998.); "Od individue do ličnosti - Uvođenje u teoriju konfluentnog obrazovanja" (2005.); "Edukometrija - Mjerenje i mjerni instrumenti u odgoju i obrazovanju" (2020.); "O pedagogiji čovjeka - Od čovjeka kao bića učenja do učećeg društva" (2023.).

Objavio je više od stotinu naučnih i stručnih radova u različitim časopisima i zbornicima.

Izvodio je nastavu na više fakulteta u Bosni i Hercegovini na dodiplomskom, postdiplomskom i doktorskom studiju (Fakultet političkih nauka UNSA, Filozofski fakultet UNSA, Likovna akademija UNSA, Pedagoški fakultet UNSA, Fakultet islamskih nauka UNSA, Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli).

Bio je član redakcija nekih naučnih časopisa i obavljao je poslove glavnog i odgovornog urednika.

Bio je predsjednik Univerzitetske komisije za izradu kurikuluma, predsjednik Komisije za utvrđivanje matičnosti nastavnih predmeta na Univerzitetu u Sarajevu, dopredsjednik Izdavačkog savjeta za univerzitetska izdanja i član Senata sarajevskog univerziteta.

#BiH #FilozofskiFakultet #MujoSlatina #Profesor