Članak

BEOGRAD

Vučić sa Stoltenbergom: Naša je stvar gdje ćemo da raspoređujemo vojsku Srbije

Stoltenberg je rekao i kako se raduje da vidi primjere dobre saradnje NATO-a i Srbije.

Foto: Instagram

(Patria) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da podržava formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, kao i da bi to bio "ključ za normalizaciju odnosa".

Stoltenberg je rekao i kako se raduje da vidi primjere dobre saradnje NATO-a i Srbije.

- Tokom sastanka razgovarali smo i o mogućnosti da ponovo počnemo sa zajedničkim vojnim vježbama, imali smo ih ranije. Radujem se jačanju naše saradnje - rekao je čelnik NATO-a na konferenciji za novinare.

S Vučićem je, kaže, razgovarao i o nedavnim tenzijama na sjeveru Kosova i kontinuiranom značaju mirovne misije KFOR.

- Dvije decenije KFOR garantuje sigurno okruženje na Kosovu za sve zajednice, nastavit ćemo to da radimo.

Zaista, neki od pripadnika NATO-a preživjeli su neke napade, u septembru smo vidjeli još jedno izbijanje nasilja na Kosovu, to ne može da se dopusti.

Oni koji su to učinili moraju biti izvedeni pred lice pravde. Zaista pozdravljamo što je Srbija spremna da sarađuje o ovim zalaganjima, o čemu smo također razgovarali.

Poslije ovog nasilja, NATO je rasporedio dodatnih 1.000 vojnika i teško naoružanje na Kosovu - dodaje Stoltenberg.

Ističe kako "računa na sve strane da smanje tenzije i suzdrže se od eskalatornih postupaka".

- Gomilanje snaga Vojske Srbije blizu administrativne linije ne bi pomoglo situaciju, pozdravljam i podržavam formiranje ZSO na Kosovu, to bi bio ključ za normalizaciju odnosa.

Pozivam Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalog pod okriljem EU, to je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti - zaključio je Stoltenberg.

Foto: Instagram

Upitan o predstojećim izborima, te da li će NATO snage pomoći da se očuva sigurnost na sjeveru Kosova, Stoltenberg je podsjetio da se mandat misije KFOR-a zasniva na pravilima Povelje UN-a.

- Mi nismo policija, mi smo vojna snaga. Uloga koju imaju policijsku organi djelimično je pod policijom Kosova, djelimično pod Euleksom, ali mislim da je važno da se shvati šta NATO radi na Kosovu i za šta nismo odgovorni - naveo je Stoltenberg.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Stoltenberg na mnogo načina vezan za Srbiju, i da se uvijek lično trudio da bude korektan prema toj zemlji.

- Za nas je važno, a to je rekao i Stoltenberg, s NATO-om i KFOR-om koliko-toliko osigurati sigurnost Srba na Kosovu - kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, samo Srbi su bili ugroženi i napadani na Kosovu, "naročito od kada je na vlasti Albin Kurti".

- Upoznao sam generalnog sekretara da je oko 13 posto Srba napustilo Kosovo u proteklih godinu dana, zbog maltretiranja, hapšenja... - ističe Vučić.

Dodaje kako se zna koji su zahtjevi Zapada.

- U skladu s našim pravom, učinit ćemo odgovornim one koji su učestvovali u izvršenju krivičnih djela u Banjskoj - rekao je Vučić.

Uvjerava i da Vojska Srbije nije prekoračila svoja ovlaštenja, te da je imala korektan odnos s NATO-om i KFOR-om.

- Naša stvar je gdje ćemo da raspoređujemo svoju vojsku - dodao je Vučić.

Napominje da će Srbija s NATO-om uvijek sarađivati.

- Kao vrhovni komandant, uputit ću zahtjev Vladi Srbije da razmotri odluku o tome da krenemo u održavanje zajedničkih vježbi s NATO-om koje smo imali ranije - zaključio je Vučić.

#AleksandarVučić #JensStoltenberg #Kosovo #NATO #Region #Srbija #vojska