Članak

UVUČEN I OLIMPIJSKI KOMITET

Važna presuda: Crnogorac i Džudo savez diskriminirali sportiste, borba se nastavlja!

(Patria) - Javnosti je danas predočena historijska presuda u sportu, a kojom je dokazano da je Džudo savez BiH na čijem je čelu Branislav Crnogorac vršio diskriminaciju nad Klubom On1, tačnije njihovom sportisti i treneru Karimu Hebibu.

Prošlo je više od godinu dana kako je presuda pravosnažna te su iscrpljeni rokovi eventualnih apelacija, ali diskriminacija u ovoj godini nije zaustavljena.

Advokat Alen Nakić istakao je da ova presuda predstavlja izraz vladavine prava i odgovora pravnog sistema BiH u jednoj, za mnoge nebitnoj temi.



„Značaj ove presude ogleda se u tome, ne samo da je ona prva presuda koja je donesena u regionu bivše Jugoslavije u kojoj su sportisti ustali protiv saveza, čiji su članovi, a koji ih je diskriminirao. Ovo otvoreno govorim bez straha i zadrške.

Postupanja Džudo saveza i njihovih organa nemaju veze sa zakonitošću i njihova postupanja su bila nezakonita. Ovaj predmet je generiran u okolnostima kada su se neki i smijali na odluku Hebiba da se bori sa Savezom, pa su nam rekli znate li vi s kim posla imate. Vjerovali smo u institucije sistema i vladavinu prava“, kazao je Nakić.

Dodao je da su znali da će biti pokušaja pritisaka i dovođenja u zabludu, kao i pokušaja da se nas prikaže kao nekoga ko krši zakon.

Hebib je istakao da sve ono što je rađeno je učinjeno po planu i programu Branislava Crnogorca.

„Ovo nije prvi put da sportisti trpe nepravdu, ali nama je cilj da Crnogorac bude obilježen onako i kako je radio. Uz dužno poštovanje prema njegovim rezultatima u 30-godišnjem radu mislim da se vješto skrivala ova druga strana medalje, sve pod plaštom tih rezultata koji su promovisani, nerijetko i onakvim kakvi uistinu nisu bili“, kazao je Hebib.

Istakao je da je Crnogorac u ovaj problem uvukao i Olimpijski komitet BiH, te je i tu istakao imena i prezimena vodećih ljudi.

„Predsjedništvo Komiteta prof. dr. Izet Rađo, Milanko Mučibabić, generalni sekretar Said Fazlagić...Oni su izdali dokument, kada ništa nisu znali u kojem su dali podršku Džudo savez BiH, a ja se pitam na osnovu čega su to uradili, na osnovu poznanstva?“, istakao je Hebib.

Tak dokument, pojasnio je advokat Nakić, koristio se kao dokazni materijal, a Olimpijski komitet, iako je upoznat, nikada nije reagirao na presudu niti se obraćao tužiteljima na način da isprave svoje greške, a da su greške dokaz je presuda.

Ova presuda Džudo savezu BiH stavila je na teret diskriminaciju, nanošenje duševne boli, obavezu nadoknade štete pod prijetnjom prinudnog izvršenja, ukidanju donesenih odluka Džudo saveza BiH kao i zabranu budućeg daljnjeg diskriminatorskog odnosa prema tužiteljima Karimu i Mustafi Hebibu, ali kako smo čuli ta diskriminacija nije stala.

Karim Hebib je napomenuo i da je Crnogorc majstor u zloupotrebi svog statusa i po etničkoj-nacionalnoj osnovi, jer vrlo vješto istu zloupotrebljava već 30 i više godina time obespravljujući druge u džudo sportu.

Kazao je i da se broba nastavlja i da je svjestan da će se nakon današnje press konferencije nastaviti pritisci, ali da oni neće stati.

Cijelu press konferenciju možete pogledati ispod

#AlenNakić #BranislavCrnogorac #KarimHebib #Sport