Članak

NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Zastupnički dom usvojio izmjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH

Federalni Zastupnički dom usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

(Patria) - Federalni Zastupnički dom usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić rekao je u obrazloženju da je resorno ministarstvo u periodu maj-juni ove godine zaprimilo više inicijativa za donošenje tog zakona.

Inicijative su, kako je naveo, zaprimljene od kompanija "Binas" Bugojno, "Borac" Travnik, "Aluminij" Mostar, "BNT" Novi Travnik, "Agrokomerc" Velika Kladuša, ali i od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Privredne komore FBiH.

Prema njegovim riječima, izmjene treba da omoguće kompanijama kojima je odobren postupak finansijske konsolidacije dodatni rok u kojem bi izvršili sve aktivosti vezane za primjenu tog zakona, prenosi Fena.

Lakić pojašnjava da se u zakon uvode i privredna društva čija je osnovna djelatnost eksploatacija mineralnih sirovina - rudnici.

Usvojen je i zaključak zastupnika Amira Purića da Dom zaduži Vladu FBiH da u roku 60 dana dostavi informaciju o efektima tog zakona koja uključuje podatke o izmirenim i neizmirenim dugovanjima za svako privredno društvo za koje je Vlada odobrila finansijsku konoslidaciju od 2014. do 2023.

Zastupnica Elzina Pirić je kazala da je uvođenje rudnika u taj zakon možda i spas za elektroenergetski sektor u BiH, te da je sramotno za FBiH i Elektroprivredu BiH da našim rudarima plaćaju ugalj po 5,70 KM/GJ a privatnim rudnicima 11,30 KM/GJ.

#BiH #ParlamentFederacije #Zakon #ZastupničkiDom