Članak

ŠEF DIPLOMATIJE

Grlić Radman u Jerusalemu: Hrvatska podržava Izrael

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman sastao se danas u Jerusalemu s izraelskim kolegom po dužnosti Elijem Cohenom.

(Patria) - Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman sastao se danas u Jerusalemu s izraelskim kolegom po dužnosti Elijem Cohenom.

Grlić Radman tokom sastanka izrazio je solidarnost s Izraelom i izraelskim narodom nakon što je tu zemlju napala palestinska islamistička organizacija Hamas.

"Hrvatska vlada podržava Izrael u odbrani države, poštujući međunarodno humanitarno pravo i zaštitu civilnog stanovništva", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Dodaje se da je Vlada Hrvatske više puta osudila "terorističko-ratni čin, zločine nad civilima i odvođenje talaca".

Susret je bio prilika da Grlić Radman od izraelskog kolege i vlade u Tel Avivu zatraži pomoć u što hitnijoj evakuaciji hrvatskih državljana iz Pojasa Gaze.

Tokom posjete Grlić Radman susreo se i s porodicama otetih osoba, kojih je trenutno 224, ističe se u saopštenju.

Hrvatska vlada je na sjednici jučer donijela odluku o upućivanju hitne humanitarne pomoći stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000 eura.

- Potrebno je nastaviti pružati humanitarnu pomoć civilima u Gazi - rekao je jučer Grlić Radman, navevši da je EU tu pomoć utrostručila "te se i Hrvatska, kao i ostale zemlje članice, pridružuje međunarodnim naporima".

Grlić Radman se u Jerusalemu susreo i s kardinalom Pierbattistom Pizzaballom, latinskim patrijarhom Jerusalema, s kojim je razgovarao o "teškoj humanitarnoj situaciji te ulozi međunarodne zajednice u pronalaženju urgentnih i dugoročno održivih rješenja".

#Gaza #GordanGrlićRadman #Hrvatska #Izrael #PojasGaze #Region