Članak

GRADSKA VIJEĆNICA

U Sarajevu promovisana knjiga 'Alija Izetbegović u vanjskoj politici BiH 1990-2003'

Povod je bilo obilježavanje 20. godišnjice smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Foto: Preporod info

(Patria) - U svečanom salonu sarajevske Vijećnice večeras je promovisana knjiga "Alija Izetbegović u vanjskoj politici Bosne i Hercegovine 1990-2003", autora Fikreta Muslimovića.

Povod je bilo obilježavanje 20. godišnjice smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, piše Preporod.info.

Promociji su prisustvovali članovi porodice Alije Izetbegovića, predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života naše zemlje, kao i predstavnici Islamske zajednice.

Foto: Preporod info

Autor je u svom obraćanju posebno naglasio da je obaveza svih nas da se, na neki način, odužimo Aliji Izetbegoviću za djela koja je učinio, u raznim oblastima društvenog života.

- Po svemu, Izetbegović je imao pretpostavke velikih državnika. On nije samo državnik, nego državnik u vrijeme oružane borbe za odbranu Bosne i Hercegovine, državnik koji je bio u ulozi vrhovnog komandanta.

On je čovjek po svom karaketeru, odgoju, daleko od sile. Težio je da u svemu što radi tu silu paralizira.

U oblasti vanjske politike je bio veliki državnik, i bio je mudar, znao je povezivati stanje unutar zemlje, sa rezultatima koji se postižu u vanjskoj politici - objasnio je autor.

Promotori knjige bili su akademik Ferid Muhić, prof. dr. Selmo Cikotić i prof. dr. Jahja Muhasilović.

- Ono što knjiga novo nudi jeste specijalan uvid od strane autora koji je inače i dobro poznavao rahmetli Aliju Izetbegovića, kojem je predsjednik davao niz odgovornih funkcija. Imamo izbliza pojašnjenje nekih historijskih procesa koji su bili važni za Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Preporod info

Naime, ova knjiga se najviše fokusira na vanjsku politiku, a tokom perioda dok je predsjednik upravljao državom, i mi zapravo vidimo kako je mukotrpno tekao proces priznavanja Bosne i Hercegovine. Mislim da je to autor čitaocima približio na najbolji mogući način - ocijenio je Muhasilović.

Prof. dr. Cikotić kazao je da knjiga govori i o Bosni i Hercegovini i o Aliji Izetbegoviću.

- Knjiga govori o jednoj vrsti tajnovitosti, o specifičnosti, o državničkoj i misaonoj mudrosti Izetbegovića kao državnika, predsjednika, ali i nekog ko je u najdramatičnijem periodu Bosne i Hercegovine vodio njenu politiku.

Knjiga govorio o tome na koji je način Izetbegović integrirao unutrašnje vrijednosti sa vanjskom politikom, kako je uspijevao da razumije mehanizme tajne i javne diplomatije - naveo je Cikotić.

Akademik Muhić knjigu je ocijenio vrlo važnom i kvalitetno pripremljenom, ukazavši na njene specifičnosti.

- Knjiga pokazuje posebnosti i samosvojnosti državničke politike Alije Izetbegovića u odnosu na karakter djelovanja koje se u savremenom svijetu politike naziva kao državnika politika, sa posebnim osvrtom na koncepcije vanjske politike Alije Izetbegovića. Riječ je o sjajnom djelu. Alija Izetbegović se ne samo razlikuje od svih drugih državnika svog vremena, nego se potpuno izdvaja - dodao je Muhić.

Foto: Preporod info

Organizator promocije bila je Fondacija "Alija Izetbegović", a održana je pod pokroviteljstvom Grada Sarajevo i gradonačelnice Benjamine Karić.

Izdavač knjige je Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu.

#AlijaIzetbegović #BakirIzetbegović #BiH #JahjaMuhasilović #Knjiga #PromocijaKnjige #Sarajevo #Vijećnica