Članak

KONFERENCIJA U SARAJEVU

Novi načini finansiranja neophodni za održivo zdravstvo koje služi pacijentu

Konferencija je okupila eminentne domaće i inostrane stručnjake iz oblasti medicine, farmacije, ekonomije, osiguranja, IT sektora kao i donositelje odluka sa različitih nivoa u BiH.

(Patria) - U BiH je potrebna uspostava transparentnog i predvidivog puta pacijenta i ubrzanje dostupnosti lijekova, uvođenje novih i efikasnijih modela finansiranja zdravstva, proces digitalizacije i izmjene zakonodavstva o zdravstvenom sektoru.

Zaključci su to Konferencije "Zdravstvo kao investicija", održane danas u Sarajevu, u organizaciji Američke trgovačke komore u BiH (AmCham), Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL) i IQVIA-e, uz podršku Medtronic, Berg, Oracle i E-medit.

Konferencija je okupila eminentne domaće i inostrane stručnjake iz oblasti medicine, farmacije, ekonomije, osiguranja, IT sektora kao i donositelje odluka sa različitih nivoa u BiH.

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak istakla je važnost partnerskih odnosa između vlada, zdravstvenih institucija, privatnog sektora i civilnog društva za ostvarivanje ciljeva u području zdravstva.

- Zdravstveni sistem predstavlja jedan od najsloženijih sistema u svim državama. Dodamo li tome činjenicu da BiH ima 13 fondova zdravstvenog osiguranja i 14 ministarstava zdravstva, jasno je da su izazovi za BiH još veći.

Ovdje mislim na nedostatak resursa, problem finansiranja, nedovoljan broj medicinskog osoblja kao i na infrastrukturne probleme.

Nedavni globalni izazov, pandemija COVID-19 naglasila je ranjivost zdravstvenog sustava BiH, kao i potrebu njegovog jačanja s ciljem efikasnog odgovora na sve buduće potencijalne zdravstvene pritiske - kazala je Bošnjak.

Dodala je da su, osim povećanja investicija u zdravstvo, potrebne i reforme koje će unaprijediti upravljanje i osigurati efikasno korištenje resursa.

Predstavnici Ambasade SAD-a i Delegacije Evropske unije u BiH su u svojim izlaganjima naglasili potrebu reforme zdravstva i iskazali podršku aktivnostima Ministarstva civilnih poslova BiH na podsticanju kooperacije u ovoj oblasti.

- Zdravstvo zbilja mora biti investicija. Inovativna industrija ima cilj da građanima BiH što prije učini dostupnim najkvalitetnije i najbolje inovativne lijekove kakve imaju građani EU.

Zaključcima ove konferencije koje zajedno šalju stručnjaci iz javnog i privatnog sektora želimo podići svijest o benefitima koje investiranje u zdravstvo donosi pacijentu i ponuditi svojevrsnu mapu puta donositeljima odluka za napredak u ovoj oblasti - rekla je predsjednica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova Ana Petrović.

Delegatkinja Doma naroda Parlamenta FBiH Belma Kapo izjavila je kako je cilj donositelja odluka usvojiti kvalitetne zakone o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju te spriječiti da pacijenti svoja prava traže na ulici.

- To zahtijeva timski pristup svih nas iz oblasti zdravstva, iz svakog segmenta, kako bismo donijeli najbolje rješenje koje bi bilo optimalno i provodljivo i koje bi rezultiralo zaštitom zdravlja ljudi i liječenjem bolesti - poručila je Kapo.

Na prednosti digitalizacije zdravstvenog sistema za dobrobit pacijenta osvrnuo se Nedim Hamzić, generalni sekretar AmCham u BiH, istaknuvši da je BiH u poziciji da pokrene i uspješno okonča ovaj proces.

- Neophodna nam je primjena novih tehnologija u zdravstvu, izrada strategije o digitalizaciji zdravstva u BiH kao i dodatne edukacije zdravstvenih radnika i pacijenata.

Digitalizacija je jedan od modernih alata koje treba koristiti u korist pacijenta jer pruža mogućnost brzog i adekvatnog odgovora zdravstvenog sistema na problem s kojim se pacijent susreće i višestuko skraćuje put pacijenta - zaključio je Hamzić.

#BiH #Pacijenti #Zdravstvo