Članak

RAMIZ SALKIĆ

Paradoks i presedan da je u Rs sve potčinjeno predsjedniku entiteta i ne smije postati pravilo!

(Patria) - Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs-a, rekao je danas, 26. oktobra 2023. godine, reagujući na izjavu predsjednika NSRs-a Nenada Stevandića u kojoj je kazao da Rs ima rješenja kojima mogu zabraniti Dodiku da dolazi na sudske procese, da su ovo opasne najave koje ukazuju na dalju radikalizaciju prilika u ovom entitetu i ugrožavanje funkcionisanja zasebne sudske vlasti u Bosni i Hercegovini, što će se
odraziti na sveukupne bezbjedonosne prilike u državi.

- Danas je predsjednik NSRs-a najavio: "Nemojte misliti da mi u Rs-u nemamo svoja rješenja i da mi nismo u mogućnosti da zabranimo Dodiku da dolazi na sudske procese, legalnim skupštinskim odlukama.”

Ovo je očiti dokaz namjera aktuelne vlasti u entitetu Rs da izvrši pritisak, ostvari uticaj i uplitanje zakonodavnog dijela nižeg niovoa vlasti u rad Suda Bosne i Hercegovine.

Opasne su ovo najave koje ukazuju na dalju radikalizaciju prilika u ovom entitetu i ugrožavanje funkcionisanja zasebne sudske vlasti u Bosni i Hercegovini, što će se odraziti na sveukupne bezbjedonosne prilike u državi.

Ovakve najave dokaz su nepoštivanja Ustava Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te imaju za cilj stvaranja pritiska na Sud Bosne i Hercegovine u nedostatku argumenata i dokaza radi uspješne odbrane voljenog im predsjednika.

U tom cilju radi stvaranja opšte klime nepovjerenja, zabrinutosti i straha kod građana ovih dana su održani skupovi vlasti i budžetskih korisnika u Trebinju, Zvorniku, a biće održani i u drugim gradovima, koji uznemiravaju građane i unose nemir među građanima. Najava mogućeg donošenja odluke NSRs-a da se predsjednik entiteta Rs obavezuje da se ne pojavljuje pred Sudom Bosne i Hercegovine neće imati zakonsku snagu, ali predstavlja veoma ozbiljno kršenje Ustava i tako trebaju biti tretirani svi oni koji za nju glasaju, jer krše zakletvu koju su dali da će poštivati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine i Rs.

Po Stevandiću takva odluka je legalna što je diskutabilno sa pozicije da je nezakonita i neustavna, jer je suprotna Ustavom i zakonom po kojem su svi građani jednaki bez obzira koju poziciju danas obnašaju u entitetu Rs ili nekom drugom nivou vlasti. Sa druge strane neprihvatljivo je da se zakonodavna vlast na bilo kojem nivou miješa u rad sudske vlasti i time krši Ustav Bosne i Hercegovine i princip raspodjele vlasti na sudsku, zakonodavnu i izvršnu.

Paradoks i presedan da je u ovom entitetu sve potčinjeno predsjedniku entiteta ne smije postati pravilo po kojem će sistem funkcionisati u cijeloj državi – rekao je Salkić.

#MiloradDodik #NenadStevandić #RamizSalkić #Rs #BiH