Članak

REAKCIJE

Smajić: Terorističke ćelije postoje, ali u Srbiji

(Patria) - Ponovo je počela medijska hajka kojom se Bosna i Hercegovina želi prikazati nesigurnom sa aspekta opasnosti od potencijalnog terorizma. Vrše se zlonamjerne zamjene teza i skretanje pažnje sa konstantne destabilizacije BiH i regiona koju provodi Vučićev režim iz Beograda u saradnji sa svojim glavnim partnerom Miloradom Dodikom, te drugim satelitima u Crnoj Gori i na Kosovu, kazao je delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić.

- Bosna i Hercegovina i regija su prije svega ugroženi konstantnim pritiskom od strane Dodika koji prijeti odcjepljenjem, a vidimo da ga aktivno podržava i premijer manjeg bh. entiteta Radovan Višković. Taj maligni ruski utjecaj je glavni sigurnosni problem kako Bosne i Hercegovine tako i Evrope. Etiketiranje BiH kao baze terorističkih ćelija je zlonamjerno i nikome nista ne donosi dobro.

Vidjeli smo prije takve pokušaje od strane bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović pa i proruskog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Te ćelije moguće da postoje, a ako postoje onda su pod kontrolom zvaničnog Beograda – kazao je Smajić.

Podsjetio je da je svjetska javnost upoznata sa terorističkim napadom na Kosovu koji je imao smrtne ishode, dodajući kako je „to ozbiljna teroristička grupa čiji lider je po priznanju predsjednika Srbije bio njegov blizak politički saradnik“.

Ako se tome dodaju najave odcjepljenja i slavljenje terorista kao heroja diljem Srbije i regije, od strane onih koji ih podržavaju i opravdavaju, onda je jasno o čemu se treba voditi najviše računa kada je sigurnost Balkana i Evrope u pitanju. Zato je potrebno pojačati graničnu službu BiH i uposliti dodatnih 600 graničnih policajaca, koji će biti angažovani na našoj granici sa Srbijom i Crnom Gorom. Tražit ću da se obezbijede finansije u budžetu po tom pitanju za narednu godinu. Do sada nije bilo volje jer su dolazile opstrukcije iz Banja Luke – poručio je Smajić.

#DžemalSmajić #srbija #BiH