Članak

STAV STRANKE ZA BiH

Bandić: Posljednju riječ o smjeni Vlade KS treba dati Ustavni sud FBiH

(Patria) - Zastupnici u Skupštini KS jučer su izglasali i razrješenje Vlade KS.

Rekonstrukcija Vlade uslijedila je nakon što su stranke u poziciji, SDP, NiP i Naša stranka (NS) odlučile izbaciti Stranku za BiH (SBiH) iz većine koja je imala dva ministra.

Opozicija u Skupštini KS je isticala da se ministar ne može smijeniti na osnovu Zakona o Vladi KS, kako je navodila pozicija, već samo na osnovu Ustava Kantona Sarajevo.

Zastupnik SBiH-a u Skupštini KS Muamer Bandić kaže za Hayat.ba da Ustavni sud FBiH treba dati konačan stav da li je ova odredba Zakona o Vladi KS bila neustavna.

U konačnici, da vidimo stav premijera koji je izrazio kao individualni čin, a koji proizvodi posljedice za ministre u smislu da im oduzima pravo na obavljanje pozicije ministara u Vladi. Volio bih da imamo jasan stav od Ustavnog suda FBiH kako se u narednom periodu ne bi doveli u sličnu situaciju. Nesvakidašnji je čin da neko podnese ostavku i da možda za deset dana se pojavi kao novi mandatar. U najmanju ruku je to zloupotreba zakonskog instituta koji to omogućava i to bi generalno proizvodilo pravnu nesigurnost za neki budući period – kazao nam je Bandić.
Očekuje da će biti dovoljno zastupnika oko ovog stava koji će potpisati zahtjev za pokretanje apelacije Ustavnom sudu FBiH. To bi, kako je naveo Bandić, trebalo ne zbog ministara iz Stranke za BiH nego zbog pravnog sistema u KS.

Da se provjeri da li je procedura provedena u skladu sa Ustavom i poslovnikom – rekao nam je Bandić.
Ova stranka imala je dva ministra u Vladi KS i o ministra prostornog uređenja i komunalne privrede Almira Bečarevića i ministra finansija Emira Dedovića.

Bandića smo pitali koliko je zadovoljan njihovim radom koji se, prema mišljenju mnogih, nije ni ocjenjivao, nego je riječ o političkoj smjeni.

Ministar Dedović je puno dobrih i pozitivnih stvari uradio za Kanton. Cijenim pozitivno njegov rad. Uradio je jednu ključnu stvar na kojoj sam i insistirao. Naime, podnio sam inicijativu prema Skupštini KS da poništi javni poziv za zaključivanje sporazuma o izvršavanju sudskih presuda. To je bio nezakonit akt koji Zakon o izvršnom postupku stavlja u drugi plan, a daje veću pravnu snagu određenom sporazumu između osoba koje imaju pravosnažne sudske presude i Vlade KS. Ministar je svojim djelovanjem jednu vrstu nepravde prema tim osobama ispravio i tako omogućio oko 13 miliona KM za isplatu sudskih presuda po Zakonu o izvršnom postupku. Što se tiče ministra Bečarevića, ono što je za mene ključno je da se ne dozvoli poskupljenje cijena javnih usluga, vodovoda i odvoza smeća. To su bile politike koje je zastupala Stranka za BiH. Bitno je da je zaključio ugovor sa Razvojnom bankom kojim će se omogućiti da se dio zemljišta na Regionalnom centru za upravaljanje otpadom i deponijom Smiljevići trajno zatvori. To su bili naši ključni politički ciljevi – zaključio je Bandić za Hayat.ba

#MuamerBandić #NašaStranka #NiP #NS #SDP #SkupštinaKS #StrankazaBosnuiHercegovinu #UstavnisudFederacije #VladaKS #BiH