Članak

ZA JOŠ 20 DANA

Slovenija produžava kontrole na granici s Hrvatskom

Slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova predložit će vladi produženje graničnih kontrola s Mađarskom i Hrvatskom za 20 dana, najavio je resorni ministar Boštjan Poklukar.

(Patria) - Slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova predložit će vladi produženje graničnih kontrola s Mađarskom i Hrvatskom za 20 dana, najavio je resorni ministar Boštjan Poklukar.

Poklukar je tokom dana zajedno sa zamjenikom glavnog direktora policije Igorom Ciperletom obišao granične prelaze s Mađarskom Pince i Dolga Vas.

U obrazloženju nedavne odluke o privremenom ponovnom uvođenju graničnih kontrola slovenačka vlada navela je prijetnje javnom redu i unutrašnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te nedavne terorističke napade u nekim članicama EU.

Poklukar kaže da je stepen terorističke prijetnje u nekim evropskim državama i dalje visok, a u Sloveniji je srednji.

- To je i razlog što će se 2. novembra u Trstu sastati ministri tri države - Slovenije, Italije i Hrvatske - i razgovarati o prijetnji od terorizma i mjerama koje uspostavljamo na granici, ali i u regiji - izjavio je Poklukar novinarima tokom današnje posjete graničnom prelazu Pince, prenosi agencija STA.

Ocjenjuje kako je to nužno radi kontrole ulazaka ilegalnih migranata kojih je u nekoliko dana evidentirano stotinjak, a nekoliko krijumčara je uhapšeno.

Slovenija je 21. oktobra uvela privremene kontrole na granicama s Mađarskom i Hrvatskom. Prvobitno je kontrola trebala trajati do 30. oktobra s mogućnošću produženja.

Slovenija se na tu mjeru odlučila nakon što ju je Italija obavijestila da će u tom periodu uvesti privremenu kontrolu na granici sa Slovenijom.

Kako navodi STA, Italija je u međuvremenu već naznačila da se kontrola na granici sa Slovenijom očekuje tokom cijele zime.

#Hrvatska #kontrole #Region #Slovenija