Članak

TRI KANDIDATA

Šteta pomjerio sjednicu KO SDP BiH za 30. oktobar: Borba za ministra zdravstva KS se nastavlja

(Patria) - Kantonalni odbor SDP Sarajevo trebao je na današnjoj sjednici donijeti odluku koji kandidat će zamijeniti ministra zdravstva KS Harisa Vranića koji je izrazio želju da ne bude u novoj Vladi KS. Na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS razriješena je Vlada KS, te je ostao rok od 14 dana da se predloži mandatar i novi ministri. No, Kantonalni odbor je iznenada odgođen iz tehničkih razloga te je sjednica pomjerena za 30. oktobar. Bolji poznavaoci prilika unutar SDP-a reći će da ništa nije slučajno.

Vranić je u javno objavljenom pismu Adnanu Šteti predložio ime Ademira Spahića za novog ministra. No, osim Spahića u igri su još dva imena.

To su Enis Hasanović, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS. Hasanović je specijalista ginekologije i akušerstva, a treći kandidat je Sanjin Saračević koji je uposlen u Zavodu za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS.

Ademir Spahić zaposlen je u JU Dom zdravlja i predsjednik je Upravnog odbora te institucije. Upravo je Dom zdravlja KS 16. decembra 2022. godine potpisao ugovor sa Internacionalnim univerzitetom iz Goražda na osnovu kojeg Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo postaje nastavna baza za studente Medicinskog fakulteta tog univerziteta. Ugovor je potpisao direktor Doma zdravlja Abel Baltić, dok je Spahić na istom univerzitetu postao docent samo nekoliko dana kasnije što je i objavljeno na stranici univerziteta.

Bivši rektor ovog univerziteta Hajriz Bećirović rekao je za Interview.ba da je on sva svoja saznanja o nezakonitostima na IUG dostavio Ministarstvu obrazovanja Bosanskopodrinjskog kantona. A iz Tužilaštva BPK su potvrdili da imaju tri krivična predmeta formirana u vezi ovog univerziteta.

Nezvanične su informacije da je Spahiću jasno poručeno da sam odstupi, ali on nije odustao te je nastavio lobirati za podršku članova Kantonalnog odbora SDP-a. No, da li će mu to biti dovoljno da postane kandidat za ministra bit će poznato u podnedjeljak.

#AdemirSpahić #EnisHasanović #SanjinSaračević #SDP #VladaKS #BiH