Članak

DUGA RASPRAVA

U pola noći usvojen rebalans Budžeta FBiH, slijedi sjednica Doma naroda

(Patria) - Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je u noći 26. oktobra na sjednici Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalna vlada predložila je Parlamentu da rebalansirani ovogodišnji budžet FBiH iznosi ukupno 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto više u odnosu na sadašnji.

Obrazlažući zašto je rebalans predložila po hitnom postupku, Vlada je navela revidirane projekcije makroekonomskih indikatora za 2023. godinu i revidirane projekcije indirektnih poreza, kao i mjere Evropske centralne banke u borbi s inflacijom (podizanje referentnih kamatnih stopa) te nemogućnost izvršavanja pojedinih rashoda koji su na osnovu usvojenih amandmana postali sastavni dio važećeg budžeta FBiH za 2023.

U obrazloženju Ministarstva finansija navedeni su ključni razlozi za rebalans a podrazumijevaju otklanjanje tehničkih grešaka na pojedinim ekonomskim kodovima u budžetu i Zakonu o izvršavanju budžeta, nastalih kao posljedica usvojenih amandmana tokom parlamentarne procedure prvobitnog usvajanja budžeta; usvajanje izmjena i dopuna Zakona osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata, kao i Odluke o vanrednom usklađivanju penzija u procentu 3,9, s primjenom od maja 2023.

Da bi rebalans stupio na snagu, potrebno je da ga odobri i Dom naroda.

#Domnaroda #Parlament #Predstavničkidom #BiH