Članak

MOSKVA

Rusija uvježbala masovni nuklearni napad

(Patria) - Rusija je uvježbala svoju sposobnost da izvede „masovni“ nuklearni napad, kaže Kremlj. Vojna vježba uključivala je isporuku „odgovora na neprijateljski nuklearni napad“, rekao je ministar odbrane Sergei Shoigu, javio je BBC.

Državna televizija ga je prikazala kako o probi izvještava predsjednika Vladimira Putina.
To dolazi u trenutku kada je ruski parlament podržao povlačenje ratifikacije Moskve globalnog sporazuma koji zabranjuje svako fizičko testiranje nuklearnih bojevih glava.

Rusija i Sjedinjene Američke Države sprovode redovne simulacije nuklearne spremnosti, a oskva tradicionalno to radi do kraja oktobra. Vježbe ove godine uključivale su „izvođenje masivnog nuklearnog udara od strane strateških ofanzivnih snaga kao odgovor na neprijateljski nuklearni udar“, izvijestio je Shoigu predsjedniku Putinu.

U saopštenju Kremlja se navodi da je došlo do „praktičnih lansiranja balističkih i krstarećih projektila“.

Interkontinentalna balistička raketa Yars ispaljena je sa poligona na dalekom istoku Rusije, a druga raketa je ispaljena sa podmornice na nuklearni pogon u Barentsovom moru, navodi se.

Ranije ovog mjeseca, Putin je rekao da je Rusija održala „konačnu uspješnu probu“ krstareće rakete na nuklearni pogon. Eksperimentalno oružje, koje je prvi put najavljeno 2018. godine, hvaljeno je kao potencijalno neograničenog dometa.

Najnovija testiranja će se smatrati demonstracijom sile koja se poklapa sa deratifikacijom Moskve međunarodnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba.

#Rusija #VladimirPutin #Svijet