Članak

GENERALNI SEKRETA UN

Guterres šokiran tumačenjem njegove izjave: Istjerajmo stvari na čistac, govorio sam o mukama palestinskog naroda

(Patria) - Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres odbacio je danas "pogrešna tumačenja" njegove izjave dan ranije o palestinskim nevoljama koje su razbjesnile Izrael, piše "Daily Mail".

"Šokiran sam pogrešnim tumačenjem dijelova moje izjave jučer u Vijeću sigurnosti UN, kao da sam ja opravdavao terorističke napade Hamasa", rekao je Guterres novinarima.

Obraćajući se jučer u Vijeću sigurnosti, Guterers je osudio "kršenje međunarodnog humanitarnog prava koji se jasno vidi u Gazi".

Ono što je posebno naljutilo Izrael je njegova izjava da je "važno prepoznati da se napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu, jer se Palestinci guše pod okupacijom već 56 godina".

Guterres je danas naglasio da je neophodno istjerati stvari na čistac, posebno iz poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama.

"Govorio sam o mukama palestinskog naroda i jasno sam rekao da muke palestinskog naroda ne mogu opravdati jezive napade Hamasa", rekao je on.

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Cohen otkazao je sastanak sa Guterresom i ljutito mu zaprijetio prstom tokom jučerašnje sjednice iznoseći detaljno stradanje civila koji su ubijeni u napadu Hamasa 7. oktobra.

Izraelski ambasador u UN Gilad Erdan pozvao je Guterresa da se povuče.

On je na platformi "X" napisao da je Guterres "izrazio razumijevanje za terorizam i ubistva".

#AntonioGuterres #DailyMail #Hamas #Izrael #MeđunarodnoHumanitarnoPravo #MukePalestinskogNaroda #Okupacija #Palestina #UN #VijećeSigurnosti #Svijet