Članak

SJEDNICA SKUPŠTINE KS

Rasprava Čampare, Devića i Bandića da li se ostavka odnosi samo na Uka ili cijelu Vladu KS

(Patria) - U toku je rasprava o ostavci premijera KS Nihada Uka i razrješenju Vlade KS na sjednici Skupštine KS.

Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini KS kazao je Zakon o Vladi KS kaže ako prihvatimo ostavku premijera otišla je cijela Vlada, ali poslovnik kaže lice koje je podnijelo ostavku.

„Poslovnik kaže da lice individualno podnosi ostavku, onda se razrješava. Mi bismo trebali da smijenimo više ministara, ali pošto nemate ništa čime bi se pozvali na odgovornost, mi vas upozoravamo da nas uvodite u pravnu nesigurnost. A sa političkog aspekta mi vas pozivamo da to uradite“, kazao je Dević.
Odgovorio mu je Aljoša Čampara, predsjednik Zakonodavne komisije.

„Dovoditi ovo u pitanje gdje imate zakonski osnov gdje je premijer podnio ostavku, pa to je svugdje na svijetu. Ima li igdje da premijer podnese ostavku, a ministri ostanu. Ne vidim oko čega ovdje raspravljamo. Pokušavaju se stvari razvlačiti. Imamo vremena, imamo strpljenja“, kazao je.

Dević je ponovo replicirao Čampari.

„Vi ste kolega kao predsjednik Zakonodavne komisije nama kao pravni osnov naveli Zakon o Vladi KS član 12 i član 202 Poslovnika. A to je u suprotnosti. Taj član 202 vam ne može biti pravni osnov i bolje da ga niste nikako spominjali.“

Muamer Bandić, šef Kluba Stranke za BiH, kazao je da Skupština KS treba da odredi da li je ovo ispravno.

„Vjerovatno ćemo imati priliku da vidimo to na Ustavnom sudu“, kazao je Bandić.

Čampara je kazao da smatra da je najbolji način da Ustavni sud FBiH da svoje mišljenje.

„Ja bih volio da se dobije neko mišljenje Ustavnog suda FBiH. Mi kad govorimo o Zakonu o Vladi KS, nemojte da zaboravite da je taj zakon donijela Skupština KS. Zakon je omogućio kad premijer podnese ostavku, pada cijela Vlada KS“, kazao je Čampara.

#AljošaČampara #MahirDević #MuamerBandić #VladaKS #BiH